Facebook

Путин: Докато аз съм начело, еднополови бракове в Русия няма да има

„Що се отнася до понятията „родител 1“ и „родител 2″… Вече съм казвал, че докато аз съм президент, у нас ще има „мама“ и „татко“,“ категоричен бе държавният глава на Русия.

В Москва днес се състоя среща на работната група, която подготвя предложенията за промени в руската конституция, с президента Владимир Путин, който е инициатор на промените, предаде Асошиейтед прес.

Освен вече известните и обсъждани в Думата предложения, свързани с даване на допълнителни правомощия на парламента и премиера при запазване на силна президентска власт, днес бяха направени и нови, вариращи от защитата на традиционните ценности до статута на Русия като ядрена сила.

Еднополовите бракове няма да бъдат узаконявани в Русия, ще се признава само съюзът между мъж и жена, каза президентът Владимир Путин на среща с работната група по промените в Конституцията, предават руските медии.

„Що се касае до понятията „родител 1“ и „родител 2″… Вече съм казвал, че докато аз съм президент, у нас ще има „мама“ и „татко“. Така Путин отговори на зам.-председателя на партията „Единна Русия“ Олга Баталина, която съобщи, че в работната група постъпват предложения в Конституцията да бъде записано, че семейство може да бъде само съюзът между мъж и жена (в момента такава норма присъства в руския Семеен кодекс).

„Днес самото понятие семейство се нуждае от защита. Преди 10 г. дори не би могло да ми хрумне, че на мястото на простите и ясни думи „мама“ и „татко“ могат да дойдат странните понятия „родител №1“ и „родител №2“, каза Баталина. Тя предложи още в Конституцията да бъде записана норма, според която правителството на Русия регулира въпросите по подкрепата, укрепването и защитата на семейството и традиционните семейни ценности.

Путин отговори, че по принцип е съгласен с предложението, но смята за необходимо то да бъде внимателно обмислено. В същото време той открои и разликата между понятията „семейство“ и „брак“.

„Казвате, че семейството е съюз на мъж и жена. А ако то е непълно, какво правим тогава? Трябва да се уточнят някои неща. Бракът е съюз между мъж и жена, със семейството нещата стоят малко по-другояче. Но идеята сама по себе си е правилна и трябва да бъде подкрепена. Трябва само да се обмисли с какви формулировки и къде да бъде записано“, коментира още президентът.

Групата бе създадена по инициатива на Путин и в нея влизат юристи, активисти, политици, културни дейци и спортисти, които дискутират направените предложения паралелно с депутатите в Думата – долната камара на парламента. Президентът отново потвърди пред тях днес, че поправките в конституцията ще влязат в сила само ако бъдат одобрени от руските граждани с референдум.

Член на групата предложи в конституцията да бъде закрепен ядреният статут на Русия, чийто арсенал служи като инструмент за възпиране на агресия. Путин изрази съмнение дали това е удачно с аргумента, че макар ядрените оръжия да играят ключова роля в момента, в бъдеще други оръжия може да ги изместят като главен възпиращ фактор.

„Въпросът не е в това, че днес ние сме ядрена държава, а в това винаги да бъдем една крачка напред по всички най-нови оръжейни системи“, посочи той, цитиран от ТАСС. Путин добави, че появата на хиперзвуково оръжие в Русия е обезсмислила огромните разходи на други страни за възпиране на Русия.

Путин нарече добра идея предложението в преамбюла на конституцията да бъде закрепен статутът на Русия като страна победителка във Втората световна война, като припомни, че нацистите са планирали напълно да унищожат жителите на Съветския съюз, и каза, че днешното поколение не бива да забравя това.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София