Facebook

Путин развързва леко кесията след години на строги икономии

След като години наред свиваше бюджета, за да заздрави резервите си на фона на западните санкции и намаляващите цени на петрола, Русия планира леко да смекчи строгите икономии в опит да съживи изпадналата в застой икономика, предава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Правителството одобри в четвъртък тригодишен бюджетен план, който призовава за намаляване на излишъка до 0,8% от БВП догодина и доближаване до баланс през 2022 г. Миналата година излишъкът възлезе на 2,7% от БВП и беше един от най-високите сред големите икономики.

„Точно както тази година, бюджетът през идните три години няма просто да е балансиран, а ще бъде с излишък“, заяви премиерът Дмитрий Медведев в началото на заседанието на правителството.

Икономическият екип в Русия е подложен на натиск за съживяване на вялата икономика, след като общественото недоволство от застоя в стандарта на живот прерасна в протести в цялата страна. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи днес прогнозата си за растежа на Русия на 0,9% тази година. Заплахата от нови американски санкции също намалява, тъй като вниманието на Вашингтон се насочва към изборите и търговската война с Китай.

Фискални правила

За момента правителството продължава да се придържа към строгите си фискални правила, според които приходи от цени на петрола над базовата цена трябва да се съхраняват във фонд за черни дни.

„Всичко може да се случи. Въпреки доста високите цени на енергийните ресурси, ние установихме базовата цена на ниво от 42,40 долара за барел за суровия петрол от Урал през 2020 г.“, каза Медведев. Цената на сорт Брент достигна около 64 долара за барел в четвъртък.

Плановете за разхлабване на бюджета предизвикаха призиви за увеличаване на държавните разходи за ускоряване на растежа, въпреки че това доведе до някои спорове сред технократите в Русия. Финансовият министър Антон Силуанов предупреди миналата седмица, че Русия ще трябва да намери допълнителни източници на финансиране, ако смята да развърже още повече кесията.

„До 2022 г. излишъкът ще бъде само 0,2%. Ако започнем да говорим за увеличаване на разходите, ще се пренесем на негативна територия и ще имаме дефицит. Това означава, че ще трябва да потърсим финансиране от пазара“, каза Силуанов миналата седмица.

Нови санкции, въведени от САЩ през август, забраняват на американски банки да участват в емитирането на руски държавен дълг, който не е в рубли. Силуанов заяви, че Русия няма планове да продава еврооблигации до края на годината, но може да обмисли емитирането на дълг в евро или юани през 2020 г.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София