Ректорът на Художествената академия подаде оставка, няма пари за заплати

Проф. Николай Драчев подаде оставка като ректор на Националната художествена академия по време на днешното заседание на Академическия съвет.

Причината – над 200 преподаватели и служители в Националната художествена академия останаха без заплати през ноември и декември. Ректорът твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че парите са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства.

„Тази оставка все пак трябва да бъде приета от Общото събрание, насрочени са избори за 15 януари, но в момента разсъждаваме върху различни възможности за излизане от тази кризисна ситуация. Имаше много тежко тричасово обсъждане, което в крайна сметка не изясни много нещата. Остават много повдигнати въпроси. Няма яснота в отговорите и затова мисля, че логично се стигна до тази ситуация“, каза проф. Петер Цанев, член на съвета пред БНР.

От пресцентъра на Академията съобщиха, че е сформирана комисия от членове на Академическия съвет, която ще проведе разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решаване на проблемите в Академията.

Напрежението там ескалира вчера, след като стана ясно, че за първи път в историята на Академията преподавателите останаха без заплати в два поредни месеца, и то преди Коледа.

„За ноември сме получили само аванс, оттогава не е постъпил нито лев в нашите сметки. Най-лошото е, че никакви обяснения не идваха и всъщност нещата са предизвестени още лятото, когато сме били във ваканция и никой не е сигнализирал в каква ситуация е изпаднала Академията“, каза доц. Роберт Цанев от катедра „Резба“ пред БНТ.

Ректорът проф. Николай Драчев е в края на своя четиригодишен мандат. Днес той каза, че колегите му основателно протестират за заплатите си, но средствата за Академията са малко.

„Имаме разходи в рамките на тази учебна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, тъй като ние реално в средата на учебната година трябваше да прекъснем учебния процес“, каза още проф. Драчев.

По думите му направените разходи са били неотложни. Ректорът изреди – ток, вода, парно – 396 000 лева, различни услуги – 479 000, командировки – 55 000, ремонти – 64 000. Разведе ни да видим и плачевното състояние на ателиетата, каза той.

„Може ли такова нещо, значи някои ремонти могат да изчакат, но не хората да останат без пари и доколкото и аз вече съм се консултирал – в един бюджет това перо, заплати, е неприкосновено, не може да се пипа, не може да го слагаш в капиталови разходи каквито са ремонтите“, коментира обаче проф. Георги Янков от катедра „Плакат и визуална комуникация“

Просветният министър Красимир Вълчев съобщи по-рано, че е подписал заповед за одит на Академията.

„За съжаление, нямаме възможност да дофинансираме висшето училище, тъй като финансираме всички висши училища по формула. Висшите училища са автономни, в това число финансово автономни, ректорът е този, който сам взема решения, не е длъжен да съгласува с никого“, обясни министърът.

Всичко това наложи свикване на Академичния съвет, който да реши дали ректорът е взел правилните решения и къде са отишли парите за заплати. Така в крайна сметка проф. Драчев подаде оставка, която трябва да се гласува и от Общото събрание.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София