Facebook

Росен Желязков: Трябва да се насърчат инвестициите в 5G мрежи и услуги

Правителствата трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициите и разгръщането на 5Джи (5G) мрежи и услуги. За това призова министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на министерска кръгла маса за ролята на високоскоростните цифрови мрежи.

Събитието се състоя в Будапеща като част от програмата на форума на Международния съюз по далекосъобщенията Ай Ти Ю телеком уърлд 2019 (ITU Telecom World 2019), съобщи пресцентърът на МТИТС.

Изграждането на 5Джи свързаност изисква огромни инвестиции от страна на телекомуникационни оператори, а това може да доведе до високи цени на предоставяните услуги, е отбелязал министърът.

По думите му, за да се избегне това, е необходима намесата на правителствата. Желязков е предложил държавите да се ангажират с изграждане на високоскоростни комуникационни мрежи в отдалечени и слабо населени райони, които не представляват интерес за бизнеса.

„По този начин операторите ще се насочат само към осигуряване на връзка от основното трасе до домовете и офисите, което би намалило финансовата тежест“, уточнил Росен Желязков.

„Важен елемент на разходите е стойността на радиочестотния спектър. Разбира се, разпределението на честотите и определянето на цените за него е суверенно право на всяка държава, но вярвам, че това е област, която трябва да бъде разгледана в усилията за насърчаване на 5Джи мрежи и услуги“, е посочил той.

Желязков е бил категоричен, че бизнесът и гражданите трябва да бъдат убедени в сигурността на използваните услуги и затова правителствата трябва да установят надеждни правила за киберсигурност.

„Важно направление е усъвършенстването на цифровите умения и образованието. Това е социален елемент, без пряко въздействие върху 5Джи бизнеса. В същото време тази дейност е основна за дигиталното общество“, е изтъкнал българският министър.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София