САЩ отказват да преговарят за изтегляне от Ирак

Съединените щати нямат намерение да обсъждат с иракските власти изтегляне на американските войски от Ирак, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Агенциите се позоваха на изявление от днес на говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегас.

„На този етап всяка американска делегация, която отиде в Ирак, няма да обсъжда изтегляне на американските войски от страната. Въпреки това има нужда от обсъждания между правителствата на САЩ и Ирак не само по въпросите на сигурността, но и в сферата на финансовото, икономическото и дипломатическото сътрудничество“, изтъкна Ортегас.

Ролята на Съединените щати в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ е от първостепенно значение и ще бъде трудно за предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната организация да продължи борбата без американско присъствие в Ирак, заяви днес високопоставен американски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Асошиейтед прес съобщи, че иракският премиер Адел Абдел Махди е помолил американския държавен секретар Майк Помпейо да изпрати в Ирак екип, който да изработи механизъм за изтегляне на войските на САЩ от страната. Молбата е била отправена в телефонен разговор между двамата снощи, който се е състоял по инициатива на Помпейо, поясни днес канцеларията на премиера.

„Ислямска държава“ междувременно изрази задоволството си от убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

В материал от късно снощи в електронното издание на „Ислямска държава“ „Ан Набаа“ екстремистите заявиха, че смъртта на Касем Солеймани е донесла радост на мюсюлманите.

Американските сили в Ирак са заплашени от експулсиране

Въпреки че САЩ и Иран избягваха директното сътрудничество помежду си, те някога бяха на една страна в борбата срещу „Ислямска държава“. Нито една от двете държави не иска терористичната организация да се завърне, отбелязва Асошиейтед прес. Заради съперничеството между отделните играчи в Ирак обаче екстремистите може да получат шанс за завръщането си. Хиляди бойци на „Ислямска държава“ са разпръснати в спящи клетки в Ирак и Сирия.

Като ръководител на иранските елитни сили „Кудс“ Касем Солеймани бе един от основните командири в борбата срещу „Ислямска държава“. Той изпрати хиляди бойци, верни на Иран, да се сражават срещу екстремистите в Ирак и Сирия и ръководеше действията на иракските шиитски милиции.

В статията на „Ислямска държава“ се казва, че нейните бойци с години са се опитвали да убият Касем Солеймани и лидера на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандис, но „Бог им отне живота с ръцете на техните съюзници“. Според ИД двамата мъже са пролели кръвта на много мюсюлмани в Ирак и Сирия.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София