Синовете на Кашоги простиха убийството, годеницата му заяви, че никой няма право на това

Турската годеница на журналиста Джамал Кашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви днес, че „никой няма право да прости на неговите убийци“, предаде АФП. Тя посочи това, след като синовете на Джамал Кашоги обявиха, че прощават на убийците му.

Капанът, който му беше поставен, и злостното му убийство нямат давностен срок и никой няма право да прости на неговите убийци. Няма да спрем преди да бъде раздадено правосъдие за Кашоги, написа в Туитър неговата годеница Хатидже Дженгиз.

Всички знаят, че няма нито свобода, нито правосъдие в Саудитска Арабия при сегашния режим, е написала Хатидже Дженгиз в изявление до АФП, цитирано от БТА.

Според нея Джамал Кашоги „е станал международен символ и неговото убийство е международно престъпление, което трябва да бъде съдено пред международен съд“.

Никакъв закон, било той международен, саудитски или ислямски, не трябва да позволи на тези, които са отговорни за това чудовищно престъпление, да бъдат освободени, посочи тя.

59-годишният саудитски журналист дисидент беше убит след влизане в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Той отишъл там, за да вземе документи и да може да се ожени за турската си годеница Хатидже Дженгиз, която го чакала отвън.

Джамал Кашоги

Джамал Кашоги

Снимка: AP/БТА

Неговите синове заявиха днес, че „прощават“ на убийците на своя баща, което би трябвало да позволи на обвиняемите да избегнат смъртно наказание, според анализатори.

През декември Саудитска Арабия съобщи, че петима души са осъдени на смърт за убийството на Кашоги след едногодишен съдебен процес, критикуван заради секретността му. Трима други подсъдими получиха общо 24 години затвор за „прикриване на престъплението“, казаха тогава саудитски прокурори.

Присъдата, бе определена като „пародия на правосъдие“ от международни организации за защита на правата на човека.

След като първоначално отричаха убийството, властите в Рияд заявиха впоследствие, че то е било извършено от саудитски агенти, които са действали самостоятелно и без заповед от високопоставени ръководители.

Саудитска Арабия отрече влиятелният престолонаследник Мохамед бин Салман, смятан за де фактор управник на кралството, да е бил замесен.

Но турски и американски отговорни представители посочиха саудитския престолонаследник като поръчител на убийството.

Останките на Кашоги, в миналото близък на кралската фамилия, но превърнал се в силен противник на Мохамед бин Салман, така и не бяха открити.

Специалният докладчик на ООН за извънсъдебни убийства Анес Каламар, която в продължение на шест месеца водеше собствено разследване на убийството на саудитския журналист, заяви, че е „шокиращо“, че синовете на Кашоги могат да простят на убийците на своя баща, виждайки в това ново действие в „пародията на правосъдието“.

Макар и шокираща, новината, че семейството на убития саудитски журналист Джамал Кашоги е простило на убийците, беше очаквана, посочи в съобщение Анес Каламар, която в качеството си на независим експерт не говори от името на ООН, отбелязва АФП

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София