Facebook

Ситуацията в училищата в Сливенско се нормализира. Кой създаде паниката?

Децата, които вчера бяха изведени от родителите им от училище заради слухове, че ще им бъдат отнети, са започнали да се връщат в училищата. В едното от училищата в Сливен има малък процент от деца, които още не са на училище, но са започнали разговорите с родителите и обстановката се успокоява, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва във форума „Образование България 2030“.

Още по темата

Заради слухове, че социални работници извеждат деца от училище, вчера родители взеха децата си от Шесто основно училище „Братя Миладинови“, Осмо основно училище „Юрий Гагарин“ в Сливен и в училище „Паисий Хилендарски“ в село Тополчане. В тези учебни заведения преобладават учениците от ромски произход и те са най-големите в областта.

Вълчев уточни, че категорично не може да се каже кой е източникът на дезинформацията, „тръгнало е от клипове, очевидно има роля на тролове, има роля на пастори в квартал „Надежда“ в Сливен“. Не може точно да се каже дали са евангелистки или протестантски пастори, но не става въпрос за всички пастори, каза министърът. Определено някой се е изкушил и политически да използва това, като в основата са и групите, които са се организирали срещу несъществуващата стратегия за детето.

Министър Красимир Вълчев участва днес във форума "Образование България 2030"

Министър Красимир Вълчев участва днес във форума „Образование България 2030“

Снимка: БТА

Очевидно може срещу нещо несъществуващо цяла истерия да се получи – това се е случило вчера. В 8.00 часа сутринта родителите съвсем спокойни са си завели децата на училище, а в 10.00 часа се е получила масова истерия и те са получили клипове, след което истерията се е мултиплицирала от „уста на уста“, разказа министър Вълчев.

Той обясни, че са инструктирани всички училища в цялата страна „да очакват и други такива провокации и ако нахлуят родители, да освобождават децата и да започнат разговори с тях“. В първите часове е най-добре да говорят от полицията, докато се успокои обстановката. Днес всички учители разговарят с родителите на децата и родителите осъзнават вече, че са били използвани страховете им и че това е абсолютна лъжа, каза образователният министър.

Относно отсъствието на децата от училище министър Вълчев заяви, че в следващите един-два дни няма да се пишат отсъствия на децата, както и че не се планира отучване на пропуснатия учебен материал.

Той добави, че такъв опит за дезинформация и фалшиви новини е имало и преди дни в други градове в страната – София и Карнобат, и добави, че това не е единичен случай – и през 2015 г. също са правени опити за дезинформация на обществеността пак по време на избори.

В сливенските училища, от които вчера родители изведоха децата си, днес има учебни занятия и въпреки, че има отсъстващи ученици, учебният процес е възстановен, съобщиха и от Регионалното управление на образованието /РУО/-Сливен.

В момента екипи на инспектората работят с родителите, като им се разяснява, че няма опасност за децата им. Те са провели срещи с директорите на учебните заведения, които от своя страна са дали указания и на преподавателите там, каза началникът на регионалния инспекторат Милена Чолакова пред БТА.

От Дирекция „Социално подпомагане“ в Сливен организираха снощи и среща в полицейското управление в квартал „Надежда“ с ромски медиатори и лидери, за да успокоят напрежението и да опровергаят фалшивата информация.

 Директорката на VI основно училище „Братя Миладинови“  разказа пред NOVA, че суматохата в понеделник се създала за 10-15 минути.

„Разплакани родители дойдоха и си взеха децата, без да имат желание да изслушат нито мен като директор, нито учителите. Действието им беше породено от страха, че някой ще им вземе децата и ще ги отдели от семейството им“, коментира тя и подчерта, че родителите нямат никакво основание да се притесняват, защото не е имало случаи, в които социалните служби да вземат деца от училище.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова също заяви пред NOVA, че няма нито стратегия, нито намерения да се отнемат деца от техните родители.

„Имаме модел за закрила на детето, който е български. Той не е копиран от други страни. Служи единствено и само да помогнем на децата, които са изоставени и имат нужда“, коментира Русинова.

По думите й има различни организации, които атакуват т.нар. Стратегия за детето. „Тези организации не действат координирано и нямат единни искания“, каза още Русинова.

Темата коментира тази сутрин и министърът на социалната политика Бисер Петков пред БНТ. Той също беше категоричен, че „стратегия за детето няма“. Според него случващото се в училищата в Сливен и Ямбол е целенасочена атака срещу системата, която не почива на никакви реални данни. Петков отново повтори, че Стратегия за детето няма.

„Такъв проект на стратегия е бил разработен в началото на годината от работна група към Съвета за закрила на детето. След като е бил на обществено обсъждане и е срещнал съпротива, несъгласие и отхвърляне, този проект е спрян и не е пускан за съгласуване в МС. Такъв документ няма и той не може да бъде основание за всяване на такива страхове“, каза още Петков.

Министърът коментира, че държавата и институциите ще помагат на семействата, за да могат децата да израснат в семейна среда. Той заяви още, че има организации, които разпространяват слухове в социалните мрежи въз основа на „Стратегия за детето“, с цел всяване на паника.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София