Facebook

Спад на индустрията в ЕС и България през декември

През декември 2019-а година индустриалното производство в еврозоната, в целия ЕС и в България включително отбеляза доста силен спад, показват данни на Евростат.

Производството в рамките на еврозоната се понижи с 2,1% при очаквания за спад с 1,6% и след негова стагнация през ноември (низходяща ревизия от предишна оценка за слабо повишение с 0,2%) и след понижение с 0,9% през октомври. Тези данни само потвърждават за наличието на доста слаба промишлената активност в региона на единната валута и през последното тримесечие на изминалата година.

В рамките на еврозоната спад с цели 4,0% отбелязаха средствата за производство, което е знак за слаб инвестиционен апетит сред индустриалните мениджъри. Понижение с 1,7% беше отчетено при производство на междинни стоки, с 1,3% на стоките с недълготрайна употреба, с 1,1% на дълготрайни потребителски стоки и с 0,5% на енергийното производство.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната се понижи през декември с 4,1% след спад с 1,7% през ноември (низходяща ревизия от понижение с 1,5%) и очаквания за доста по-скромно понижение с 2,5%. Производството на годишна база в региона на единната валута нарасна за последно през далечния ноември 2018-а година.

Промишленото производство се влоши рязко при всички водещи икономики от еврозоната, което предполага, че е възможно да последва низходяща ревизия на данните на Евростат за БВП в региона на единната валута за последното тримесечие на 2019-а година. В края на януари Евростат представи своя експресна оценка, според която БВП на еврозоната нарасна в края на миналата година с 0,1% спрямо третото тримесечие.

Въпреки лошият край на отминалата година, серията проучвания за януари показаха подобрение на бизнес нагласите в резултат на отслабналите търговски напрежения между САЩ и Китай след подписаната „първа фаза“ от двустранното търговско споразумение. В същото време обаче все още няма никаква яснота относно негативния ефект на заразата от коронавирус в Китай.

Евростат представи аналогични слаби данни за индустриалното производство през декември и в целия ЕС, включително и за България.

Производството в ЕС спадна през декември с 1,7% след понижение с 0,2% през ноември и с 0,7% през октомври, като на годишна база индустриалното производство се сви с цели 3,6% след спад с 1,4% месец по-рано.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България пък се сви през декември с 1,8% след понижение с 1,3% през ноември и растеж с 0,9% през октомври, като девет страни членки на ЕС отчетоха по-големи понижения в производствения сектор. Това рязко понижаване на производството в нашата страна поставя под въпрос индикациите за негово възстановяване в началото на отминалата есен.

На годишна база промишленото производство в България се сви през декември с 1,5% (най-силен спад от 6 месеца насам) след понижение с 0,2% през ноември, излизайки за втори пореден месец на негативна територия за пръв път от юли – август 2019 година.

В същото време промишленото производство в нашата страна се понижи на годишна база с 0,1% (след растеж от 1,6% през ноември) главно в резултат на спад с цели 32,4% при производството на тютюневи изделия, със 17,1% при ремонта и монтажа на машини и оборудване, спад с 16,1% при производството на основни фармацевтични продукти и фармацевтични препарати и с 14,1% на машини и оборудване.

От друга страна, производството на електроенергия и газ се понижи в края на миналата година с 9,3% (спрямо декември 2018-а), докато добивното производство нарасна с 4,6%.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София