Спор в пленарна зала за мерките по време на извънредното положение

Предложенията в трудовото законодателство и наказанията за медиците по време на извънредното положение предизвикаха спор в пленарна зала. Очаква се текстовете да претърпят промяна при второто четене на законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Предвижда се второто гласуване да бъде в петък. 

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че философията на закона е спасявай се поединично, работниците излизат в платена отпуска,а работодателите плащат. А мерките, че държавата трябва да поеме нещата – не са разписани в този закон. 

Крум Зарков /“БСП за България“/ коментира, че философията на този закон е спасявай се по единично. Ако си работник, изхарчваш си платената отпуска, ако си работодател – ти плащаш, даде пример той. По думите му, солидарността, за която говори Адемов, не е разписана. Ще подкрепите закон с ясното съзнание, че до петък нито един текст няма да е същият. Това не е на висотата на ситуацията, в която се намираме, коментира той.

Колежката му Надя Клисурска посочи, че ще има хора, които няма да получат никакъв доход за времето на извънредното положение.

В дневния ред за днес е и проект на решение, внесено от БСП, за мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово потребление поради неплащане на дължими сметки.

Снимка: БТА

Хасан Адемов от ДПС каза, че очакванията към този закон са да реши всички проблеми, но това няма как да се случи, процесите са динамични, това е рамков законопроект. Депутатът коментира, че възможността за неплатен отпуск след като си ползвал платения трябва да отпадне. За да може да се възползва от солидарността на държавата, работникът трябва да премине и през собствената си солидарност в лицето на ползване на собствения си годишен отпуск, посочи той.Относно компенсирането на работниците и служителите при преустановяване на работа, той посочи, че Министерският съвет трябва да определи дейностите и предприятията, които ще бъдат затворени или ще бъде ограничена тяхната дейност. Когато това е така, законопроектът предлага работниците и служителите да имат право на обезщетение в размер на 50 сто от брутната работна заплата. Мисля, че няма нужда от този текст и съм удовлетворен от факта, че по време на дискусията в социалната комисия беше заявено, че ще се приеме другият подход – да се компенсират с 60 процента от осигурителния доход за януари, а не от брутната работна заплата, като останалите 40 процента са ангажимент на работодателя, каза Адемов.

Когато работодателят сам е решил да затвори съответното предприятие, тогава плащането на брутното възнаграждение е изцяло ангажимент на работодателя, обясни той. Адемов приветства и готовността да отпадне новото наказание за медиците, от които очакваме да помогнат на хората, защото е нонсенс.

Валери Симеонов от Обединени патриоти каза, че ще подкрепят този законопроект, той ще трябва да претърпи сериозни промени.

Десислав Чуколов от „Атака“ предложи отпадане и да не се плащат лихви по кредити.

Снимка: БТА

На днешното заседание се гласува Законопроект за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., проект на решение за мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово потребление поради неплащане на дължими сметки , законопроекти за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Първи доклад пред Народното събрание представиха от Комисията по правни въпроси. В пленарна зала бяха представени решенията от вчерашната среща.

Доклад представиха на Комисията по труда и социалната политика. На заседание с министъра на труда и социалната политика. Целта на законопроекта е да уреди социалните мерки за предпазване, преодоляване и запазване на населението от разпространение и зараза на населението на COVID-19. Предвидени са специални мерки за работодателите, за да се ограничи събирането на голям брой хора при извънредно положение.

От Комисията за сигурност и обществен ред разказаха за мерките, които са обсъдени на заседанието от 17 март за извънредното положение в страната. Настоящият законопроект има за цел да уреди извънредните мерки на територията на България за преодоляване на последиците от заразата с вируса от 13 март до прекратяване на извънредното положение. Предвиждат се промени в редица нормативни актове.

Снимка: БТА

Комисията по здравеопазване също представи своя доклад за мерките за извънредното положение у нас. Предлаганите разпоредби предлагат промени в различни нормативни актове и са свързани с осигуряване на навременна защита на гражданите от разпространението и ограничаване на социални, икономически и финансови последици.

Повечето депутати днес са с маски в пленарната зала. Лъчезар Иванов /ГЕРБ/ призова всички народни представители да сложат маски, за да се предпазват един друг, както и да се обмисли премахване на биометричните показатели при гласуване в ситуацията на епидемия. Ще го обсъдим на Председателски съвет, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева относно предложението, свързано със системата за гласуване в парламента с пръстови отпечатъци.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София