Facebook

Срещу кибератаки за вота: ЦИК, МВР и спецслужбите с пакет от мерки

Централната избирателна комисия се подготвя за реакция срещу кибератаки в деня на изборите и разчита на елемента на изненадата. ЦИК, МВР, спецслужбите и главният прокурор са одобрили пакет от мерки.

При кибератака говорителите на ЦИК ще информират за решенията си на поредица от пресконференции, а няма да ги качват на страницата си, тъй като се предполага, че тя няма да е достъпна, съобщи bTV.

„За да може в деня на изборите и преди това, ние да предоставяме пълна информация за протичащия процес на гласуване – по отношение на обработката на данните и предаването на протоколите“, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Институциите са единодушни, че кибератаките срещу сайтове не могат да бъдат предотвратени, но успокояват, че те не влияят върху изборните резултати.

„Много е възможно да има т.нар. „ДОС“ атаки срещу сайтовете – това представлява едновременно подаване на хиляди и милиони заявки, но това се преодолява, тъй като защитите, с които разполагаме, идентифицират такива IP адреси и ги блокират“, посочи проф. Михаил Константинов, директор на Информационно обслужване.

Преди четири години при провеждането на местните избори и на референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев ,страниците на ЦИК, президентството, правителството и Министерството на външните работи се сринаха.

Тогава държавният глава изрази мнение, че групата, провела кибератака, е свързана с руското военно разузнаване и че имала за цел да провали вота у нас.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София