Facebook

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

 

big_1218

 

 

 

Дясноцентристката „Нова демокрация“ печели предсрочните парламентарни избори в Гърция, показва екзит пола при обработени 80% от извадката, предаде БНР.

Партията ще има между 155 и 167 места в 300-членния парламент. По закон победителят има право на 50 допълнителни места в парламента. На база резултатите е много вероятно президентът на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис да състави самостоятелно правителство.

Управляващите от СИРИЗА са втори 26,5 до 30,5%, равни на 77-82 места. Партията на Алексис Ципрас остава водещата в център-ляво.

Трети са лявото „Движение за промяна“, където е и ПАСОК.

Четвъртото място е за Гръцката комунистическа партия, следвани от партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис. Крайнодесните „Златна зора“ отстъпват и влиянието им сред гърците намалява. Все пак ще имат депутати, тъй като минават 4% в резултата.

Още не е ясно дали проруската патриотична формация „Гръцко решение“ преминава 3-процентовата бариера за влизане в парламента.

Точно в 19:00 часа приключи изборният ден в Гърция. Проучванията на социологическите агенции показват убедителна победа на консерваторите от Нова демокрация в рамките до 42% от вота и абсолютно мнозинство в парламента.

Съгласно закона, първата партия получава и бонус 50 депутатски места. СИРИЗА преминава в опозиция с гласове до 30% или над 10% разлика от победителите. Партията на Ципрас запазва позицията си на лидер в център-ляво. Социалистите са третата политическа сила със сравнително слаба подкрепа от 8%. Комунистическата партия влиза в парламента с 7%. Крайнодясната „Златна зора“ видимо изгуби влиянието си сред гърците, но ще има депутати със своите 4%. Партията на бившия финансов министър Варуфакис също влиза в парламента, предава БНР.

Съгласно новия закон, право на вот имат и навършилите 17-годишна възраст. От 10 милиона души с право на глас, половин милион са гърците, които гласуват за първи път на парламентарни избори. Днес гръцките граждани бяха освободени от плащане на тол такси, за да пътуват до изборните секции.

За първи път в страната се провеждат парламентарни избори в разгара на туристическия сезон.

Заради високите температури избирателна активност има в ранните часове на деня. Натоварен е трафикът по цялата пътна мрежа на страната. Гърция е сред малкото европейски страни, в които гласуването е задължително. Освобождават се от гласуване само лица, които се намират на 700 километра разстояние от избирателната секция. Гърците в чужбина нямат право да участват в изборите.

Правителството на Алексис Ципрас подаде оставка след победата на консерваторите на евровота в края на май. Премиерът Ципрас беше посрещнат с аплодисменти от симпатизанти на СИРИЗА и отправи обръщение към младите избиратели: „Специално се обръщам към младите гърци. Те по традиция извършват промяната в страната. В техните ръце е новото. Призовавам младите хора да не остават важните решения за живота им и за тяхното бъдеще в ръцете на други. Нека младите решат резултата от вота днес“. Симпатизантите на консерваторите от Нова демокрация аплодираха лидера Кирякос Мицотакис с възгласи, че е следващият премиер на страната.

„Участието в изборите е право, но и задължение“, припомнят закона от Министерството на вътрешните работи. Двадесет партии и политически коалиции се борят да получат над 3% от гласовете, за да влязат в парламента.

 

 

Изборите се провеждат сега, след като правителството на Алексис Ципрас подаде оставка след победата на консерваторите на евровота в края на май.
Първите резултати, базирани на реални гласове, се очакват след 22 часа.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София