Тръмп обвини губернаторите, че са слаби и ги натисна да арестуват демонстранти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини щатските губернатори в слабост и призова за по-твърди мерки срещу демонстрантите след поредната нощ на съпроводените с насилие протести в десетки американски градове, предава АП и БТА.

Чрез видеоконферентна връзка Тръмп каза днес на губернаторите, че трябва да са „много по-твърди“ срещу протестиращите и ги разкритикува за реакцията им.

„Повечето от вас са слаби, каза президентът. – Трябва да арестувате хора.“

Протестите са предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина при арест, извършен от бял полицай в град Минеаполис. В някои градове протестите прераснаха в насилие, грабежи и вандализъм.

Главният прокурор Уилям Бар, който участва във видеоконференцията, каза на губернаторите „да доминират“ над улиците и да ги контролират, а не да реагират на тълпите. Той ги призова „да преследват нарушителите на реда“.

„Моля ви, не мога да дишам“, изписано върху белгийски влак

Пътнически вагон от белгийски влак е бил пребоядисан в памет на Джордж Флойд, убит от полицаи в Минеaполис (САЩ), съобщиха местни медии, като се позоваха на снимки в социалните мрежи.

В знак на съпричастност неизвестният творец е боядисал вагона в черно, а с бели букви е изписал „Моля ви, не мога да дишам“. В Белгия в последните часове са събрани хиляди подписи с настояване графитите да не бъдат премахвани поне сто дни.

Видео със смъртта на чернокожия мъж е било заснето от случаен минувач, станал свидетел на фаталната среща между полицията и Флойд. На него се вижда как мъжът лежи по корем с белезници на ръцете и моли за помощ, като многократно повтаря: „Моля ви, не мога да дишам“, а после спира да се движи. По-късно Флойд издъхва в една от болниците в Минеаполис.

Обвинения са повдигнати срещу полицая Дерек Човин, който слага белезниците на афроамериканеца и го поваля на пътя, след което натиска с коляно шията на задържания, но без да обръща внимание на виковете на Флойд, че не може да диша.

От държавните железници в Белгия заявяват, че разбират силните чувства, които не признават граници и са станали причина за увреждането на обществено имущество. Някои искат да изразят подкрепата си със силно послание, но подобна постъпка не е приемлива. Това е проява на вандализъм, независимо от посланието или чувството, които са я предизвикали, допълва дружеството.

Граждани настояват този път железниците да проявят разбиране и да не преследват извършителите.

Цял свят е потресен от трагедията на Джордж Флойд и от полицейското насилие срещу чернокожите. Институционалният расизъм прояжда нашите общества. Пребоядисването на вагона е израз на мирен отговор, оправдан и съразмерен, добавят създателите на подписката.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София