Facebook

Хлябът поскъпва от края на февруари

Въвеждането на тол таксите, поскъпването на тока и на горивата, на цената на труда и по-високите заплати заплатите вероятно ще се отразят на цените. Всичко това, в комбинация с евентуално лошата реколта на пшеницата обаче – заради топлата зима ще се вдигне цената на хляба. Колко точно ще струва той, от бранша не могат да прогнозират засега. Категорични са обаче, че увеличение ще има – най-вероятно още в края на февруари.

Свинското месо поскъпва с 60%

Мелницата в търновското село Балван годишно преработва между 2000 и 2500 тона различни зърнени култури. Въпреки че струват повече, от мелицата твърдят, че предпочитат да изкупуват по-висок клас култури, за да не се налага после да използват подобрители. Нещо, което обясняват, става все по-малко възможно.

„Вече трудно започна да се намира качествена пшеница. Повечето арендатори сеят фуражни, за да имат по-големи добиви. Пшеницата трябва да бъде с добри хлебопекарни качества, да има глутен – във фуражните е малко, за да може да има хубав хляб“, каза пред Нова телевизия Станимир Стоянов.

Цената на брашното в Балван през последните няколко години, твърдят, че не са пипали.

Опасяват се обаче, че едва ли ще задържат тенденцията и тази година. Заради цената на зърнените култури, вече повишила се с около 30 лева на тон в сравнение с миналата година, но най-вече, заради въвеждането на тол таксите.

„Тази година около 330-335 лева на тон е качественото зърно, докато по-некачествените зърна са на 250-260. След като влязат тол таксите, ще има повешения, защото всичко ще бъде нагоре“, заяви Станимир.

Защо ще поскъпва хлябът?

Смляно и пакетирано, брашното от Балван потегля из страната, за да пристигне в пекарната на Нена, където освен хляб, приготвят козунаци, дребни сладки и соленки. Преди 6 години от икономист, тя се превърнала в хлебар, просто защото й се отдавало вкъщи. Днес е собственик на вече две пекарни. Прави занаятчийски хляб в най-натуралния смисъл на думата – с квас и без набухватели, както някога.

„Като отворих бях сама. Работех почти денонощно. Прибирах се, може би, за 2-3 часа вкъщи. Процеса при хляба с квас е 24-часов категорично, за да стане хубав хляб“, каза Нена.

Причината – брашното, което Нена използва е без подобрители, а труда при нея, твърди, е най-скъпият компонент от ценообразуването.

По данни на Националния статистически интитут, за килограм бял хляб през изминаланата 2019-а, сме плащали 1 лев и 63 стотинки – средна цена за територията на цялата страна. През 2018-a, неговата цена е била 1,43, а за 2017-а – 1,31. Очакванията са тази година увеличение да има отново, а причините да бъдат комплексни – от тол таксите, през евентуалната лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Засега пекарните на Нена работят с брашно, което имат на слад. Увеличението обаче, очаква да усетят и те – в края на февруари или началото на март.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София