Шофьор съди АПИ заради ограничението от 90 км/ч на АМ „Тракия“

Шофьор заведе съдебен иск заради ограничението на скоростта в 40-километровото трасе от АМ „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан, съобщи bTV.

Там само през миналата година 8442 водачи са получили глоба с електронен фиш. В участъка ограничението е 90 км/ч, защото асфалтът е на вълни. Цялата 40-километровата отсечка е в експлоатация от 2007 г. През 2018 г. е въведено ограничението и започват солените глоби.

Един от глобените е адвокат Атанас Костов, платил е 650 лв. за движение със 140 км/ч във въпросния участък. За разлика от останалите санкционирани обаче той завежда дело – първото съдебно производство срещу Агенция „Пътна инфраструктура“. Юристът често пътува по магистрала „Тракия“, за да се явява по дела в София и Пловдив, а в конкретния случай е имал дело в Стара Загора.

Не съм забелязал знака за ограничението на скоростта„, заявява адвокат Костов, който е разбрал за него едва след като е получил фиш. Но според него този знак е незаконен, защото по закон такова ограничение може да се въведе само при ремонт, но такъв не е започнал, нито е планиран. Що се отнася до становището на АПИ, че не могат да ремонтират въпросния участък на магистралата, Атанас Костов е категоричен, че „няма как виновното поведение на българската администрация да ни бъде вменено на нас, след като сме платили данъци и винетки“.

По закон, АПИ са длъжни да осигуряват „скоростно и безопасно“ движение по пътната мрежа. Въпросът е принципен, казва юристът и отбелязва, че е завел дело не заради глобата, а за състоянието на пътищата. Публикувал е иска на уебстраницата на кантората си, за да окуражи и други да си търсят правата, защото според него това е начинът да се променят нещата, защото „ние сме коректив на държавата“ и не трябва да се отказваме.

Инициативата му получава голям отзвук онлайн. Според Костов искът му е доста добре мотивиран юридически и може да спечели делото в съда.

40-километровият участък от автомагистрала „Тракия“ е изпитание за шофьорите. И за техните портфейли. Трасето в района между Стара Загора и Чирпан е трудно да преминете без риск от морска болест, заради вълните по асфалта. Затова участъкът е с ограничение на скоростта от 90 км, въведено от АПИ през 2018 г. Направено е пълно обследване и са набелязани всички необходими мерки, за да бъдат отстранени дефектите в компрометираната отсечка, казват от пътната агенция.

Ремонтът на участъка от Стара Загора до Чирпан по автомагистрала „Тракия“ не е започнал и слабо вероятно да започне тази година, защото не са налични необходимите пари. „

„Стойността на ремонта се оценява на около 60 милиона лева. Бюджетът ни за поддръжка на цялата републиканска пътна мрежа за 2020 г. е в размер на 137 млн. лв. Сами разбирате, че той е крайно недостатъчен, за да се насочи към един определен участък и за ремонта на него са необходими допълнителни средства“, обяснява инж. Иван Досев- член на управителния съвет на АПИ.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София