Експерт: Здравната система е много зле, прекалено скъпа, хората нямат доверие, лекарите са недоволни

Експерт: Здравната система е много зле, прекалено скъпа, хората нямат доверие, лекарите са недоволни„Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана”.

Това заяви по НТ д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Той коментира проверките на прокуратурата в 7 болници, които бяха обявени в петък.

„Здравната ни система е много зле, отчитат го българите ежедневно – скъпа, необърната към пациента, липсва информация, не знаеш дали се прилагат съвременните стандарти. Система, която не е обърната към гражданите и пациентите. Система, в която нито хората имат доверие, нито лекарите са доволни”, коментира д-р Хасърджиев.

„Системата е остаряла по начина, по който е структурирана и се управлява. В държава, в която лечебните заведения са търговски дружества, не може за очакваме, че нещата ще вървят добре. Държавните болници имат модел на управление – при всяка смяна на властта се правят политически назначения и новите директори започват разчистване на сметки със старите”, коментира д-р Хасърджиев. „Държавата отдавна е доказала, че не е добър стопанин. Държавните болници боравят с обществен ресурс, а няма никакъв обществен контрол ”, допълни той.


Що се отнася до проверките на прокуратурата, д-р Хасърджиев смята, че те ще покажат на обществото и управляващите, че повече така не може. / Фрог нюз

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!