Каракачанов и лекари искат извънредното положение да е до след Великден

Каракачанов и лекари искат извънредното положение да е до след Великден

Да бъде удължено извънредното положение и свързаните с него ограничителни мерки, за да мине Великден. Това предложи в събота вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Засега извънредното положение е със срок до 13 април, понеделникът след Цветница. Негово удължаване трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Засега такова не се обсъжда нито в правителството, нито в националния оперативен щаб, коментираха от Министерския съвет за „24 часа“. Мерките се преценяват на всеки 3-4 дни, след като в щаба бъде направен анализ на развитието на заразата и прогнозите на математическия модел на БАН.

В събота следобед обаче шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски допусна, че пикът на заразата от коронавирус в България може да е в края на април или началото на май.

„Вероятно извънредното положение, но с първоначално предприетите мерки може да се удължи с още един месец, да мине и Великден. Събирането на различни поколения е рисково за по-възрастните хора. Притеснителното е, че при облекчаване на мерките при среща на възрастни хора с този вирус можем да станем свидетели не само на увеличаване на броя на заразените, но и на броя на тежките случаи“, коментира пък шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

„Ако изхождаме от медицинските данни, ако не си болен в момента, 14 дни са достатъчни, за да се види дали ще се прояви заболяване, а ако си болен, са необходими поне 30 дни, за да оздравееш. Дори да приемем, че с въвеждане на извънредното положение всички хора са били в някои от тези етапи, би трябвало един месец на строги мерки да е достатъчен, но това е теоретично, защото може 1 седмица преди края на мерките някой да се зарази и от там нататък всичко ще тръгне отначало“, обясни той.

Никой не иска толкова строги мерки, защото това причинява психически дистрес и намалява имунитета, добави Маджаров. Спазването на мерките обаче щяло да помогне за излизане от кризата.

„Никой не е видял как се държи тази епидемия със затопляне на времето и настъпване на пролетта, а понякога в България пролетта е чисто лято. Надявам се тези климатични фактори да повлияят“, каза още Маджаров.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!