Корнелия Нинова: Алтернативата на ГЕРБ е – публичен регистър, без мъртви души, машинно гласуване, видео наблюдение

Корнелия Нинова: Алтернативата на ГЕРБ е – публичен регистър, без мъртви души, машинно гласуване, видео наблюдение
Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова

Ние, от „БСП за България“, последователно и твърдо сме за машинното гласуване.

Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите и подмяна на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава. В навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи – на демокрация, правова държава и право да свободен избор.

Винаги, когато сме обсъждали изборните правила, за последен път само преди 5 месеца, отново водехме този дебат,  сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборният кодекс.  Управляващите си позволяват отново, само 3 месеца преди избори, да променят правилата в движение, без да се съобразяват с обществената реакция и с общественото мнение. Затова предприехме тази стъпка – да не се регистрираме в пленарна зала, за да не се променя Изборният кодекс и да се отменя машинното гласуване.

Винаги при тези дебати сме предлагали алтернативи – да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, машинно гласуване, видео наблюдение. Водили сме този дебат дни наред в парламента и сме го защитавали с аргументи. На техните предложения сме давали алтернатива и винаги на инат са отхвърляни всички предложения на левицата. Ние имаме своята позиция и я отстояваме с всички възможни парламентарни норми на поведение.

Поведението на ГЕРБ с отмяна на преференции и на машинно гласуване е последователно по пътя на антидемократичния процес в България. Ние сме последователни в защитата на демократичните правила и правовата държава.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!