Оставаме без учители: 40% от тях ще излязат в пенсия до 8 години

Оставаме без учители: 40% от тях ще излязат в пенсия до 8 годиниВ следващите 8 години над 40% от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст, което ще създаде сериозен дефицит.

Това заместник-министърът на образованието Деница Сачева по БНР и цитирана от „Труд“.

“Необходимо е да привлечем повече млади хора към професията на учителя и да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене”, добави заместник-министърът.

Деница Сачева обясни, че на среща с родителски организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в училищата и класните стаи може да бъде и много опасно за децата: “По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на „кутията на Пандора“.

Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. За съжаление, ние ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения. Поели сме ангажимент за това да разработваме антистресова програма за учителите в детските градини и училищата.

В краткосрочен план ще поискаме от образователните институции да проведат заседание на педагогическите съвети и всяка една институция да предприеме конкретни мерки в това отношение, но трябва да си даваме ясна сметка, че без доброто взаимодействие между родители и учители, всичко това, което искаме да постигнем, няма да може да бъде реалност.”

Заместник-министърът уточни, че Министерството на образованието работи в посока на подобряването на работната среда на учителите: “За първи път се говори за двойно увеличение на заплатите на учителите.

Това е една от много съществените мерки, които трябва да бъдат взети. Говорим за инвестиции повече от 600 млн. лв. в образователна инфраструктура, които, въпреки мащаба на това число, ще бъдат недостатъчни за всички нужди. Трябва да си даваме сметка в какво време живее.


Разбира се, в това време имаме много повече стрес, много повече конкуренция, динамика на информацията, сериозни проблеми в семействата. В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в конфликт, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират именно в училището и като общество трябва да си даваме сметка, че очакваме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити.” / Гласове

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!