Facebook

COVID-19 – СЗО кръсти официално новия коронавирус и го обяви за враг номер едно

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи в Женева, че новият коронавирус ще се нарича официално COVID-19, предадоха световните информационни агенции.

Това наименование ще замени неофициалното 2019-nCoV, дадено на вируса временно след появата на болестта. То е избрано, така че да е лесно за произнасяне и да не стигматизира една държава или население, подчерта шефът на СЗО.

Той обясни и съкращението – „co“ означава корона, „vi“ – вирус, „d“ – болест (desease на английски език). Числото 19 обозначава годината, когато се е появил вирусът – 2019.

Първата ваксина за вируса COVID-19 може да е налична до 18 месеца, обяви още Гебрейесус пред около 400 учени от цял свят на двудневна научна конференция на СЗО в Женева, която има за цел да ускори разработването на лекарства.

„Новият коронавирус трябва да бъде смятан за враг номер едно“, каза по-късно той пред журналисти в Женева.

Той призова страните да се борят възможно по-агресивно с вируса.

„Ако светът не се събуди и не възприеме вируса като обществен враг номер едно, не мисля, че ще си научим урока“, заяви ръководителят на СЗО.

Междувременно най-изявеният китайски експерт по темата каза пред Ройтерс, че броят на новите случаи намалява в някои провинции и според прогнози епидемията ще достигне пика си този месец. 83-годишният епидемиолог д-р Чжун Наншан изрази надежда, че тя ще бъде ликвидирана около април. Той стана известен с ролята си в борбата с тежкия остър респираторен синдром през 2003 г.

Официално броят на починалите от новия коронавирус в Китай е 1017 по данни на СЗО, а заразените са 42 708.

Пекинският зоопарк, който е затворен за посетители от 24 януари заради разпространението на коронавируса, премина в онлайн режим на работа и редовно публикува информация за животните в социалните мрежи, съобщи Синхуа.

В събота администрацията на зоопарка започна да публикува видеоматериали, снимки и статии, посветени на храненето и дресировката на животните.

„Зоопаркът може и да е затворен, но нашата работа по грижата за животните продължава дори при още по-високи стандарти. Единствената разлика е отсъствието на туристи“, каза заместник – кураторът на зоопарка Чжан Ченлин.

2 нови случая в Германия, изследват болен в Атина

Германия потвърди днес още два случая на коронавируса в южната провинция Бавария. С това общият брой на заразените в най-населената държава в Европа достигна 16, съобщи Ройтерс.

Двата нови случая са свързани със заразяването на служители на компания за авточасти.

Компанията съобщи миналия месец, че китайски служител е дал положителни проби за вируса, когато се е върнал в Китай след посещение в централата край Мюнхен. Служителят явно е заразил свои германски колеги, отбеляза Ройтерс.

Пациент със симптоми, които отговарят на инфекция с новия коронавирус, пък е откаран с линейка в атинската многопрофилна болница „Атикон“, съобщи гръцката телевизия Скай.

Според информация на телевизията пациентът скоро е пътувал в Китай. Очаква се да бъде взета проба, която да потвърди или отхвърли наличието на инфекцията.

Болницата „Атикон“ е определена със заповед на министерството на здравеопазването за референтен център за приемане на начални съмнителни случаи на COVID-19 в Гърция. Досега всички съмнения за новия коронавирус в страната се оказаха неоснователни.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София