Александър Андреев: До момента за местните избори са регистрирани три партии и една коалиция

За местните избори са регистрирани три партии и една коалиция – това са „Воля“, ПП ГЕРБ, Партия „Свобода“ и „Демократична България – Обединение“. Постъпили са заявления за регистрация от над 14 партии и 5 коалиции.

Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Говорителят на ЦИК припомни, че срокът за регистрация на партиите и коалициите изтича на 11 септември.

Андреев направи сравнение с изборите през 2015 година за общински съветници и кметове. „Тогава заявления са подали 81 партии и 3 коалиции, като са регистрирани след изтичането на срока за регистрация от ЦИК 71, които са продължили по-нататък с участието си в изборите, като 10 от тези 81 са заличени и им е отказана регистрацията и три коалиции, които са регистрирани за участие в изборите“, каза още той.

Трите пункта за приемането на изборните книжа в София ще облекчат работата на избирателните комисии, обясни Андреев на брифинга.

„Приехме нарочно решение приемането на протоколите и изборните книжа от секционните избирателни комисии (СИК) в София да става в три отделни пункта“, поясни той. Андреев уточни, че по този начин отделните административни райони на Столичната община (те са общи 24) ще бъдат разпределени на различни места.

„Съставът на общинската избирателна комисия ще бъде разпределен в трите приемателни пункта“, продължи той. „След техническото приемане на всички протоколи, Общинската избирателна комисия на свое заседание в пълен състав ще приеме и съответните решения за обявяването на резултатите и решенията за обявяването на общинските съветници, кмет на общината и районни кметове на кметства“, добави още Андреев. Той изрази надежда, че по този начин ЦИК ще облекчи работата на общинските избирателни комисии в приемането на изборните книжа и материали. „По този начин ще се даде възможност по-ефективно и по-бързо в Столична община да бъдат приети книжата и материалите, тоест да няма напрежение или по друг начин да се получи забавяне при приемането на книжата“, посочи Александър Андреев.

До 6 септември кметовете трябва със заповед да образуват избирателните секции и да обявят публично адресите им, каза още Андреев.

И обясни, че обявяването на местоположението на секциите е от значение за всички избиратели, които могат след което да проверят в коя секция ще гласуват: „Ако секцията е променена, хубаво е избирателите да го знаят предварително, за да може да се ориентират, а не в последния момент да разберат“, коментира още той.

До 16 септември трябва да бъдат обявени тарифите, по които медиите ще сключват договорите с участниците в местните избори, обяви говорителят на ЦИК. „На тази дата – 16 септември – печатните и онлайн новинарските издания трябва да предоставят на ЦИК и на общинските избирателни комисии, съответно и на Сметната палата своите тарифи. По отношение на електронните медии тарифите следва да бъдат изпратени на Сметната палата, ЦИК и общинските избирателни комисии в зависимост от това дали имат национален, или регионален обхват, до началото на предизборната кампания или до 26 септември 2019 година“, уточни Андреев.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!