Антон Кутев: Защо ни е льохман за премиер, ако не може да реши проблемите?

Антон Кутев: Защо ни е льохман за премиер, ако не може да реши проблемите?
Антон Кутев: Тракийският въпрос трябва да се постави на срещата с Ердоган


Изобщо защо ни е льохман за министър-председател, ако не може да реши проблемите, попита в предаването „Тази сутрин“ по bTV заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Той определи дипломацията ни като „най-беззъбата“, която е виждал и прогнозира тежки дни за премиера след края на европредседателството.

„Все повече мощни външни политици се държат с България като с някаква третостепенна държава. Това е показателно. Дали причината е външният министър, или министър-председателят не знам, но е факт, че си позволяват твърде много да ни подценяват. Ние сме държава от най-големия и най-мощния икономически съюз в света – Европейския, ние сме държава от най-големия военен съюз – НАТО, и въпреки това се оказва, че сме абсолютно безгласни и безпомощни на международната сцена, което, според мен, е проблем на това какви хора сме си избрали”, коментира Антон Кутев.

Според него в момента премиерът „само вдига пушилка около себе си“, но с края на европредседателството ще настъпи и най-тежкият момент за него, защото „ще трябва да отговаря на въпроси“.

„Освен ремонта на НДК и плочките нищо друго няма да остане от това председателството. За Шенген какво направихме? Нула! Какво направихме по отношение на трудовия пазар на българите? Какво направихме по отношение на атомната ни енергетика? Нула! Ако тези въпроси не могат да бъдат решени на този форум, кой може да ги реши? И изобщо защо ни е льохман за министър-председател, ако не може да ги реши?“, каза още Антон Кутев.

Той посочи и че по негово мнение „външната ни дипломация в момента е най-беззъбата и най-невъзможната външна дипломация, която съм виждал. При всичките възможности на европредседателството!“.

“На срещата с Ердоган трябва да се постави Тракийският въпрос, както и българо-турските отношения. Дали Борисов трябва да ги постави, с една или друга строгост и острота, е друг въпрос – въпрос на дипломация. Не вярвам Боросов да разбира въобще от дипломация”, коментира Антон Кутев.

“Когато избирахме Радев се съмнявах, че пилот, военен, генерал, има някакви дипломатически отношения, но в момента той ни е единствената надежда по отношение на външната политика. Той единствено има адекватни послания”, подчерта депутатът от левицата. Според него напоследък все повече мощни външни политици се държат с България като второстепенна държава.

“Не знам дали причината е външният ни министър или министър-председателят, но си позволяват да ни подценяват. Ние сме държава от най-мощния икономически съюз в света – Европейският, ние сме държава от най-големия военен съюз – НАТО и въпреки това се оказа, че сме безгластни и безпомощни на европейската сцена. Проблемът е какви хора сме си избрали да управляват”, допълни той. По неговите думи, познавайки мощните дипломатически умения на Борисов, проблемите ни няма да бъдат поставени на срещата с Ердоган, защото активността невинаги означава резултат.

Антон Кутев отбеляза, че след три месеца изтича европредседателството и това ще бъде най-тежкият период на Борисов, защото ще трябва да отговаря на въпроси. “Освен ремонтът на НДК и плочките, друго няма да остане от председателството. Нищо не направи за Шенген, за трудовия пазар на българите, атомната ни енергетика. Ако този човек не може да постави и реши тези въпроси, защо е премиер?”, попита Кутев. Той припомни, че докато министър-председател е бил Станишев, България стана член на ЕС. “Убеден съм, че ако това управление беше тогава, ние нямаше да станем член на ЕС”, каза още Кутев.

Зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” посочи, че с всички възможности на председателството, имаме най-беззъбата дипломация, която е виждал. “Външният министър трябва да отговори защо уж изпълняваме условията за Шенген, а те ни поставят още. Най-вероятно заради престъпността, корупцията и защото не можем да гарантираме границите. Тя трябва да пита министър-председателя-кога ще реши проблемите”, обясни той.

По темата за ЧЕЗ Кутев подчерта, че става въпрос за тока на половин България. “Държавата трябва да има контрол – през собствеността или през регулацията. Само допреди десет години ние го контролирахме и по двата начина”, заяви Кутем. “Борисов казва, че не знае как е продадена ЧЕЗ. Ако министър-председателят не знае как са продали най-голямото ЕРП, той защо е министър-председател? Ако утре Гинка продаде ЧЕЗ на Гинчо, фалира и каже, че повече не може да доставя ток, както се случи с БГА “Балкан”, представяте ли си София без ток?”, попита Кутев. По неговите думи това е обект от националната сигурност. “Борисов разполага с МВР, разузнаване, НАП, Министерство на финансите, армия и не разбира как му продават най-голямото ключовото предприятие”, коментира народният представител. Според него държавата не е лош стопанин.


“Как хиляди предприятия работеха, докато бяха държавни и като станаха частни се разпродадоха на скрап. Под предлог, че държавата е лош стопанин, направихме един куп милионери- лоши стопани”, каза още Антон Кутев. /ГЛАСОВЕ

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!