АПИ отхвърли вина за верижната катастрофа на „Хемус“

Причината за верижната катастрофа на 30 км на АМ „Хемус“ в посока Варна не е непочистен път, а неспазване на дистанция, заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Верижна катастрофа на АМ "Хемус", двама полицаи са в болница

Инцидентът стана към 7.40 часа тази сутрин и в него участваха 7 леки автомобила.

Терзийски определи като спекулация снимки и клипове с непочистена изпреварваща лента в социалните мрежи.

 „Тук има елемент на спекулация. Наистина е имало моменти, в които изпреварващата лента е била със снежна покривка, но това е било само в периода, в който движението беше ограничено. След като бе позволено от КАТ да бъдат изтеглени автомобилите, участници в произшествието, техниката незабавно влезе и своевременно почисти участъка. Това верижно ПТП е следствие от неспазване на дистанция“, каза шефът на АПИ.

Задръстването след инцидента на „Хемус“

bTV

Терзийски отчете на обяд, че всички пътища в момента са обработени против заледяване, като инструкцията към фирмите, които поддържат пътищата, е да се използват максимално материали срещу заледяване, защото днес и утре заради очакваните отрицателни температури ще има опасност от заледяване.

До момента в АПИ няма информация за активизирали се срутища и свлачища.

Снегопочистващите машини по магистралите не са се прибирали в пунктовете си от десет дни, съобщи още на брифинг за актуалната пътна обстановка председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради обилния сняг, снощи и днес, на терен на магистралите „Струма“ са били 25 машини, на „Хемус“ – 46, а на „Тракия“ – 45.

Троянският проход остава затворен за всички коли, въвеждат се поетапни ограничения на движението за тежкотоварни автомобили в проходите в областите Смолян и Кърджали, където към момента вали обилен сняг, допълни Терзийски.

В област Смолян е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и преминаването с ремаркета и полуремаркета през проходите „Превала“, „Рожен“ и „Пампорово“, както и по пътищата Батак – Доспат и Девин – Кричим.

Няма информация за бедстващи хора, както и за населени места без електрозахранване, каза изпълняващият длъжността областен управител на Смолян Андриян Петров.

Новата снежна покривка в областта е 25 см.

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т през ГКПП „Гюешево“ в посока Северна Македония, поради спиране на тежкотоварния трафик от граничните власти на Република Северна Македония. Автомобилите изчакват на временни паркинги на територията на област Кюстендил.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!