Армин Лашет е новият наследник на Меркел

Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин Лашет за кандидат на консервативния блок за канцлер, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Кой: Лидерски спор може да лиши ХДС/ХСС от пети пореден управленски мандат

Партиен говорител заяви, че 31 членове на съвета са подкрепили Лашет, а девет са гласували за неговия съперник Маркус Зьодер, ръководител на баварската сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС). Шестима души са се въздържали в гласуването, организирано късно снощи след над шест часа обсъждания.

Блокът ХДС/ХСС традиционно избира общ водещ кандидат на федералните парламентарни избори. Те ще бъдат на 26 септември.

Зьодер каза, че ХДС трябва да вземе решението кой да бъде кандидатът. „Ние в ХСС и лично аз ще уважим каквото и решение да бъде взето“, каза той.

Маркус Зьодер, лидер на Християнсоциален съюз

Снимка: БТА/АР

Десноцентристкият съюз е най-големият блок в парламента и въпреки че популярността му в социологическите проучвания спада, приемникът на канцлерката Ангела Меркел има вероятност да бъде човек от неговите редици.

Лашет има по-нисък рейтинг от Зьодер в националните допитвания и депутати от ХДС се страхуват, че може да загубят още места в парламента на изборите.

С подкрепата си за 60-годишния Лашет елитът на ХДС предпочете да запази надмощието си в консервативния блок пред перспективата да постигне победа на изборите начело с 54-годишния Зьодер. Ако баварският премиер стане водещ кандидат, той ще поеме контрола върху консервативния блок и би могъл да доминира с години, отбеляза Ройтерс.

Тъй като канцлерката Ангела Меркел ще се оттегли след изборите, се засилва натискът върху консерваторите да се споразумеят за кандидат в момент, когато рейтингите им са на едногодишно дъно заради хаотичното управление на пандемията от COVID-19.

Бъркотията в консервативния лагер е в контраст с опозиционните Зелени, които, без вътрешни противоборства, избраха вчера съпредседателката си Аналена Бербок за кандидатка за канцлер. За пръв път в 40-годишната си история партията излъчва човек, който да се бори за този пост.

Консерваторите запазват крехка преднина в проучванията пред Зелените, но разногласията кой да бъде техният кандидат може да навредят на усилията им да се задържат на власт без Меркел, която им спечели четири поредни победи и управлява 16 години.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!