„АстраЗенека“: Няма повишен риск от от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения

Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения, се посочва в изявление на „АстраЗенека“, разпространено от българското представителство на компанията.

В него се отбелязва, че всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население.

В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения, заявяват още от компанията. Те декларират, че внимателният преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития, продължава и „АстраЗенека“ има ангажимента да споделя тази информация незабавно.

Обръщаме внимание също така, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу COVID-19 (съгласно комуникация от 11 март, 2021 г.), се отбелязва още в изявлението.

Междувременно ирландските здравни власти препоръчаха от днес ваксината на „АстраЗенека“ срещу коронавируса да бъде спряна като „предпазна мярка“, след като в Норвегия бяха съобщени случаи на образуване на кръвни съсиреци без доказана връзка с ваксинацията на този етап, предаде Франс прес.

Комисията, която отговаря за програмата за ваксинация в Ирландия, препоръча тази сутрин мярката, която вече е въведена в редица страни, в името на принципа на предпазните действия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!