БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

Атанасов обвини президента, че стои зад острото изявление на Военното разузнаване

Атанасов обвини президента, че стои зад острото изявление на Военното разузнаване
Специалните служби трябва да бъдат политически неутрални и да не участват в политическите боричкания.

Това смята съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който коментира острата позиция на служба „Военно разузнаване“ по повод изказвания на депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

В неделя и понеделник в интервюта пред две медии Мирчев заяви, че Държавна агенция „Разузнаване“ и Военното разузнаване не работят в интерес на страната и трябва да бъде извършена реформа на службите за сигурност.

„Имам притеснение от следното нещо. Вчера видях, че Военното разузнаване публично са реагирали на изказването на г-н Мирчев. Това е недопустимо. Не може специалните служби да участват в политическите боричкания в страната. Моето подозрение е, че това е поръчано от президентството и създава сериозен проблем за доверието в работата на службите. Руският шпионаж у нас е в различни сфери и действа с различни методи. Сигурен съм, че има такива, на които се плаща. За да има арестувани обаче, трябва да бъдат събрани годни доказателства“, заяви Атанасов пред Нова телевизия.

Съпредседателят на „Демократична България“ обяви, че управленската програма на новата коалиция в евентуалния кабинет „Василев“ се разписва само за 6 месеца, защото идеята е след това евентуално да се поиска вот на доверие. Трите партии все още не са осигурили необходимите гласове за подкрепа на ново правителство.

„Това, което вчера публично се случи, беше работата по програмата. Днес трябва да се продължи в областта на здравеопазването. Важно е да бъдат уточнени тези приоритети, които може да бъдат реализирани за 6 месеца. Трябва да се търси подкрепа сред народните представители. Това трябва да става публично. Тези, които разбират в какво тежко състояние се намира държавата, би трябвало да подкрепят избирането на правителство. В противен случай в следващите 6 месеца ни чака политическа дестабилизация“, допълни депутатът.

Според него, ако това се случи, ще бъдат пропуснати много възможности за България.

„На първо място имаме да получаваме сериозни пари от ЕК, ЕС по Плана за развитие. Условието за тези пари е да бъдат създадени условия, при които да има реален механизъм с борба с корупцията. Много е важно КПКОНПИ да заработи, защото последната една година не сме чули да е свършила, каквото и да е било“, поясни Атанасов.

„Ние сме отговорна политическа сила и ако президентът реши да ни връчи мандат, ще направим всичко необходимо да предотвратим провеждането на предсрочни избори“, каза още Атанасов.

Той коментира и изгонването на 70 руски дипломати от България.

„Някои от хората, които застанаха на позиция, че това е било правилно действие, го направиха изключително лицемерно. Държавите, които са членове на НАТО, би трябвало да предприемат конкретни действия за ограничаване на руското влияние и пресичане на работата на руския шпионаж“, смята Атанас Атанасов.Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!