Атанас Зафиров: ГЕРБ ще удължат агонията на това управление, докато разделят плячката, наречена регулатори и заметат „нотариусите” и „джуджетата”

Атанас Зафиров: ГЕРБ ще удължат агонията на това управление, докато разделят плячката, наречена регулатори и заметат „нотариусите” и „джуджетата”

БСП се готвим за евроизборите, притеснения нямаме.

А тези наши досегашни представители, които отдавна не се свързват с БСП и дължат много отговори на левите избиратели защо предадоха техния интерес, едва ли имат каквото и да е основание да поискат отново това доверие, посочи зам.-председателят на партията

„Тази сглобка ще се разпадне тогава, когато ПП ударят електоралното си дъно и станат излишни.” Това заяви заместник-председателят на БСП и народен представител Атанас Зафиров в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” на NOVA News.

И добави: „Доколкото е видно, че това все още не е така – поне според последните социологии, ГЕРБ ще удължат поне още малко агонията на това управление. Но не задълго. Докато разделят плячката, наречена регулаторни органи. Докато заметат скандала около Нотариуса, „Осемте джуджета“, корупционните скандали в съдебната власт”.

В отговор на въпрос на водещия за това какво правителство трябва да има страната Атанас Зафиров отговори:

„БСП винаги сме твърдели, че в при едно разделено общество и парламент, най-удачната формула е надпартийно експертно правителство с широка парламентарна подкрепа по национални приоритети и политики.

При всички случаи, формулата на управление, която виждаме в момента „Бий ме – обичам те”, едва ли е нещо, което са очаквали българските граждани. Така че е повече от ясно, че няма как да продължи да функционира такъв тип управление като сегашното. Дали е постижимо нещо по-различно – предстои да видим.”

В разговора за регулаторите и БСП, Атанас Зафиров подчерта: „По начина, по който управляващите смятат да проведат съответните процедури показва, че няма място за наши представители там. Ние казахме: регулаторите са независими органи – те не трябва и не може да се ръководят от политически лица. Ако се предложи такъв принципен подход, бихме се включили в разговорите. Аз обаче дълбоко се съмнявам това да стане. Правим изводи от подхода, който заложиха в преговорите двете политически сили.”

„БСП дадохме нашата оценка – негативна за работата на правителството. Няма сектор, където това управление да не се провали”, заяви Атанас Зафиров за кабинета „Денков“.

На въпрос за договора за 3D радарите и френската компания „Талес”, народният представител от „БСП за България” и член на Комисията по отбрана отговори: „Не знаем дали ще е френската компания, тъй като не е обявено това име. Но ако е така, ще бъда интересно да получим отговор как се знаеше още преди месеци, че това ще бъде фирмата-победител.”

Зафиров посочи, че в цялата процедура е имало смущаващи неща: „Първо, фактът, че министър Тагарев не е наредил на комисията да поиска подобрение на офертите от участващите в процедурата фирми. Това е много притеснително, тъй като е обичайната практика в подобен тип договори и сделки, свързани с националната сигурност. Това навява на определени мисли, тъй като води до конкретна финансова загуба на държавата. Втората голяма хвалба на министъра – как бил свалил цената с 25% не е вярна, защото предварително заложената висока цена и постигнатата такава е благодарение усилията на г-н Тагарев. Но това е просто вследствие на раздута предварително нереална цена и в крайна сметка – на пазарна конкуренция.”

На въпроса за възможността да има няколко леви листи на предстоящия евровот, Атанас Зафиров отговори: „Нямаме притеснения, защото сме принципни и последователни към хората. А тези наши досегашни представители, които отдавна по никакъв начин не се свързват с БСП и дължат много отговори на левите избиратели защо предадоха техния интерес, едва ли имат каквото и да е основание да поискат отново това доверие”.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!