Атанас Стефанов: Това е поругаване на паметник

Атанас Стефанов: това е поругаване на паметник

Счупиха носовете на войниците от Паметника – костница на съветската армия!

Съоръжението се намира в столичния квартал „Лозенец“ Отчупиха носовете на войниците от Паметника-костница на съветската армия в столичния квартал „Лозенец“, алармираха от „Приятели на Русия и православен свят“.

Кога точно се е случило поругаването на паметника не е ясно, но се вижда, че на прицел са били само носовете на двама от войниците. Според сдружението е нужно посегателството над паметници да бъде спряно с по-сериозни присъди и ефективни действия от страна на държавата.

Атанас Стефанов, зам. председател на „Приятели на Русия и православен свят“ заяви, че тук не става дума за хибридна война, а за поругаване на паметник, става дума за вандалска проява, която трябва строго да се преследва и наказва в закона. Паметниците на Съветската армия в България периодично биват обливани с боя или поругавани по всевъзможен друг начин.

Всеки път от Русия се чуват гневни коментари по повод действията у нас, но това не води до спирането им. Лично Сергей Лавров поиска от журналиста Борис Анзов да го информира за състоянието на паметниците, но за съжаление някой умишлено създава среда на омраза и това рефлектира над обществото.

Истината е, че Проамериканският курс на правителство негласно толерира този процес и до сега няма ефективно осъдени за тази вандалска проява, но тя се разпростира като вирус в цялата страна и не един са случаите и във Варна, Бургас, и Пловдив както и в Плевен, и на много места. Ние сме правили организация по реставрация и почистване, и пазене на паметниците, но това е функция на държавата и на Министерство на отбраната, но за съжаление там се усвояват само пари и никой не върши нещо.

Трябват по-строго закони, заяви Атанас Стефанов, защото тук се посяга не само на историческата памет у нас, а посяга се и на православието, и на знамената, и символите, а от ДАНС разследват кой развява знамето на победата вместо вандалските прояви! Ние сме длъжни да пазим и съхраняваме паметниците и да ги придадем в добро състояние на идните поколения!

Това е наш дълг!

Докато Русофилите се изказаха много меко по този вандалски акт.

Счупиха носовете на войниците от Паметника – костница на съветската армия


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!