Атлантическият съвет: Одобрете военния протокол между България и Румъния за чужди самолети

Призив за бързо одобрение на военния протокол между България и Румъния отправиха от Атлантическия съвет. Документът беше подписан преди близо месец. И би позволил самолети на трети държави от НАТО да изпълняват операции по охрана на въздушното пространство на двете страни. По данни на депутати в новия парламент документът не е бил представен за ратификация. Това стана повод и за внасяне на депутатски въпрос към министъра на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, предаде БНР.

Атлантическият съвет призовава дори и в сегашната политическа ситуация „протоколът да се придвижи спешно за ратификация“. За да може охраната на българското въздушно пространство бързо да бъде усилена.

Причината, според Съвета, е ситуацията, в която Русия продължава да струпва оръжие около Украйна. Промяната е в протокол към споразумение от 2011 година между България и Румъния, уточняващо провеждането на презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Така, ако самолет на трета държава от НАТО, базиран в Румъния, трябва да изпълни операции по охрана на въздушното пространство, той ще може да прелети и над България.

Още при подписването на документа, преди близо месец в Русе, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е посочил, че това е начинът за засилване на сигурността не само на двете държави, но и на въздушното пространство на НАТО.

В скорошен анализ, публикуван на сайта на базирания в САЩ Институт за Близкия изток, експертът по отбрана Михаил Найденов посочва, че това е важна, но „закъсняла стъпка за укрепване на съюзническата въздушна охрана“.

Найденов се надява, че след като споразумението бъде ратифицирано и от двата парламента, „този участък от въздушното пространство на съюзниците да бъде много по-добре защитен от руски нарушения“.

Докладът за състоянието на отбраната за 2020-а също отчете, че Черноморският регион е сред основните източници на напрежение. А стратегически военен баланс сега е в полза на Русия и е една от най-големите заплахи пред сигурността на България.

Беше посочено и че страната ни участва активно в изграждането на т.нар. адаптираното предно присъствие на НАТО в региона, и че през 2020-а заработи военноморският център във Варна, който е част от Военноморското командване на НАТО.

От март Балканите и Черноморският регион са домакини на военно учение на САЩ и НАТО. България ще е част от това учение през май и юни. На полигоните „Црънча“, „Ново село“, „Корен“ и зенитния полигон „Шабла“ ще има бойни и тактически стрелби.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!