Аферата с фалшиви паспорти разгоря политическа полемика в Скопие

Операция на македонската полиция, в която е разбита престъпна схема за фалшиви паспорти, е сред главните теми на вестниците в Скопие днес.

Вътрешният министър Оливер Спасовски съобщи вчера на пресконференция, че 215 фалшиви паспорта са били издадени на членове на престъпни групи, пише в. „Нова Македония“. Девет души са били арестувани по подозрение, че са издавали паспорт на престъпници, издирвани с международна заповед за арест. Издирва се още един заподозрян.

Единият от арестуваните е бил посредник при издаването на документите и не е работел в МВР, а другите са полицаи и контрольори. Министърът каза, че разследването се водело от 2019 г. От издадените паспорти с фалшива самоличност 214 са на чужди граждани, а 1 – на гражданин на Република Северна Македония. Установено е, че става дума за членове на международни престъпни групи.

Спасовски е призовал прокуратурата да се заеме със „саботажа“ на операцията от страна на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ и нейния лидер Християн Мицкоски, пише „Независен весник“. Според министъра споделянето на информация за издаването на фалшиви документи, която те обявиха на брифинги вчера и онзиден, е можело да застраши операцията, извършена в сътрудничество с Интерпол, и да провали всичко направено в продължение на две години.

Той нарече „фалшиви новини“ и твърденията на ВМРО-ДПМНЕ, че това разследване е започнало, когато министър беше Наке Чулев, а след това МВР не е предприело нищо.

„Правосъдието ще настигне всички и докато аз съм начело на МВР, борбата с престъпността няма да престане“, каза Спасовски.

В. „Вечер“ цитира Наке Чулев, който призовал Спасовски да подаде оставка, защото му е оставил пълно разследване, а той една година не е предприел нищо.

„Недопустимо е страна членка на НАТО и претендент за членство в ЕС да позволи с години да бъде сериозна логистична база за престъпни транснационални картели с дейност на всички континенти. Точно това позволи сегашното ръководство на МВР начело с министър Спасовски със своето непрофесионално и учудващо незаинтересовано поведение“, обвини Чулев.

По неговите твърдения разследването било почти приключено в периода, когато е бил министър на вътрешните работи, но заради предстоящите парламентарни избори не е било огласено


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!