Балканите и Черно море стават арена на най-мащабното военно учение на САЩ и НАТО

Балканите и Черноморският регион ще бъдат домакин на най-голямото военно учение на САЩ и НАТО тази година, съобщи БНТ.

„Дифендър Юръп“ 21 е с отбранителна цел и ще демонстрира твърдия ангажимент на Америка като стратегически партньор за сигурността на региона. В него ще участват 28 000 войници от 26 партньорски страни от НАТО и САЩ. Ще се разиграе на 30 полигона в 14 държави от Балтика до Балканите и от Северно до Черно море.

„Дифендър Юръп“ е най-мащабното, широкообхватното и централно военно учение на съюзниците тази година.

Учението е от март до средата на юни. В рамките на няколко по-малки учения хиляди войници едновременно ще провеждат отбранителни операции по море, суша и въздух.

Ролята на България? Освен като участник – и като домакин на три учения от средата на май до юни. 13 000 военни от 16 държави ще практикуват бойни стрелби, противовъздушни операции, медицинска евакуация, преминаване на съюзнически войски.

Освен че фокус е Черно море и Балканите, новото в „Дифендър Юръп“ тази година е използването на военна екипировка, прехвърлена от САЩ в Европа на ключови позиции в Норвегия, Германия и Италия; участието на американски бригади за подпомагане на силите за сигурност, специално създадени в помощ на съюзниците през 2018-а; употребата на военновъздушни и ракетни активи.

Целта на всичко това: да потвърди ангажимента на САЩ и НАТО към сигурността на Балканите и Черно море – ключови зони на геополитическо напрежение, особено през последните няколко години.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!