Бившият лидер на Шотландия създава партия, която да се бори за независимост

Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд постави началото на нова партия, която ще води кампания за шотландската независимост, предаде Ройтерс. Партията ще участва в изборите в Шотландия през май.

Нов хаос на Острова? Шотландия забързва крачки към нов референдум за независимост

Политическата сила ще се казва: „Партия Алба“. Алба е келтското име на Шотландия. Основната цел на партията на Салмънд ще бъде да изгради „супер мнозинство“ в парламента на Шотландия в подкрепа на идеята за независимост“.

Като лидер на Шотландската национална партия, Салмънд ръководеше шотландското правителство в продължение на 7 години до 2014 г. и допринесе за нарастващата подкрепа за шотландската независимост.

Въпреки това на референдум през 2014 г. 55 процента от шотландците отхвърлиха идеята за отцепване от Обединеното кралство. В подкрепа на идеята тогава се обявиха 44 процента.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!