Борис Джонсън официално поиска предсрочни избори във Великобритания на 15 октомври

Британският премиер Борис Джонсън отправи предизвикателство днес към опозиционния лейбъристки лидер Джереми Корбин да гласува в подкрепа на предсрочни избори на 15 октомври по-късно днес, предават АФП и БНР.

В разгорещен парламентарен дебат Джонсън заяви, че ако Корбин гласува в подкрепа на проектозакона срещу правителствената стратегия за Брекзит, тогава трябва да подкрепи и предсрочен вот, „за да позволи на хората в тази страна да имат собствена гледна точка“.

В сряда премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън внесе официално предложение за провеждане на предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

Според дневния ред на Камарата на общините за деня, законопроектът за напускане на Европейския съюз, внесен от Хилари Бен, имащ за цел да предотврати Великобритания да напусне ЕС без сделка, ще бъде обсъден и гласуван към 20:00 ч. местно време (22:00ч. българско време) в сряда.

Веднага след приключването на процедурата по гласуване на законопроекта британските депутати ще обсъдят дали трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Във вторник Борис Джонсън обяви, че ще свика общи избори, ако законопроектът на Бен мине през Камарата на общините, заявявайки, че това законодателството ще го принуди „да моли“ Брюксел за сделка.

За да се проведат предсрочни общи избори, Джонсън ще се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите. Това означава, че премиерът трябва да бъде подкрепен от 434 депутати от общо 650 и като се има предвид снощното поражение на Джонсън, неговото предложение за извънредни общи избори вероятно също ще претърпи провал.

Всичко това обаче все още не означава, че заплахата от Брекзит без сделка на 31 октомври ще бъде изяло предотвратена.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!