Британската преса: Унижение за Джонсън след бунт на торите срещу него

Тежкото поражение, което министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън претърпя в гласуването в парламента на стратегията на правителството за Брекзит, е основна тема за пресата на Острова. Джонсън загуби контрол върху ситуацията, а плановете му за извеждане на страната от структурите на Европейския съюз се сринаха – или поне според по-голямата част от печатните издания във Великобритания. Има обаче и изключения. Агенция „Фокус“ представя кратък преглед на коментарите по темата.

След събитията във вторник националният ежедневник The Guardian намекна от първа страница за „унижение“. Джонсън загуби мнозинството си в парламента, след като представител на собствената му партия напусна фракцията в знак на протест срещу курса спрямо Брекзит. „Унижение за Джонсън след бунт на торите срещу него“, написа изданието след гласуването в парламента в Лондон.

Вестник Independent също е краен в коментара си: „Премиерът потъна в кризата с Брекзит, след като уволни десетки депутати от торите след унизителното поражение в катастрофалния за новия лидер ден“.

The Times, от друга страна, бе по-умерен в оценката си, като съобщи сдържано в заглавие: „Джонсън загуби исторически вот“.

„Стратегията на Джонсън за Брекзит е в руини“, написа на първа страница авторитетното издание The Financial Times.

Таблоидът The Daily Mirror на свой ред публикува водещ материал под заглавие: „Джонсън загуби контрол“.

Има обаче и издания, които дават различна оценка – например The Daily Express. Водещата статия на вестника по темата е озаглавена „Парламентът се предава на ЕС“.

Междувременно хаосът около Брекзит навлиза в следващ етап – след гласуването във вторник, парламентът разчисти пътя за приемането на закон, който цели да предотврати излизането на страната от структурите на Европейския съюз на 31 октомври без споразумение.

Предложението ще бъде гласувано в Долната камара в рамките на деня, за да бъде представен за одобрение и в Камарата на лордовете. Съгласно предложения закон премиерът Борис Джонсън ще трябва да поиска отлагане на Брекзит, ако до 19 октомври не бъде ратифицирано споразумение за излизане на страната от ЕС.

Джонсън обаче увери, че няма да иска удължаване на срока за Брекзит при „никакви обстоятелства“. Той се надява на нови избори в страната.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!