Британският парламент ще гласува за спиране на Брекзит без споразумение

Депутати в британския парламент се готвят да внесат днес законопроект, който ще попречи на премиера Борис Джонсън да изведе страната от ЕС на 31 октомври без сделка. Дори законодатели от неговата Консервативна партия подкрепят документа, въпреки предупреждението на Джонсън, че ще отговори на всяко поражение, като свика предсрочни избори.

Членовете на Консервативната партия на Джонсън се готвят да се присъединят към депутатите от опозицията при първоначалното гласуване във вторник, за да се опитат да забавят излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако споразумението за напускане не бъде променено през следващите няколко седмици.

Ако спечелят първоначалния вот, Джонсън заплаши, че ще свика предсрочни избори за 14 октомври в опит да укрепи позициите си, заяви високопоставен правителствен служител. Тогава законът е ясен – премиерът трябва да поиска от ЕС тримесечно удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор или забавяне на Брекзит до 31 януари.

Бунтовниците сред Торите – които включват бивши министри и видни депутати – бяха предупредени, че онези, които подкрепят законодателството, внесено в парламента от депутата от Лейбъристката партия Хилари Бен по-рано в понеделник, ще бъдат изправени пред изгонване от партията.

 

Но водещи фигури, включително бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук, настояха, че въпреки заплахата, те ще продължат напред и – по думите им – ще поставят „националния интерес“ пред собствения си. Поддръжниците на законопроекта твърдят, че той все още предоставя на правителството „достатъчно време за провеждане на истински и искрени преговори“.

В предизвикателно изявление на Даунинг Стрийт в понеделник вечерта Джонсън отказа да промени курса, като добави, че шансовете за постигане на споразумение с Брюксел „нарастват“ преди срещата на върха на лидерите на ЕС на 17-18 октомври.

Но ако Джонсън се провали, лидерът на Лейбъристите Джерами Корбин заяви, че неговата партия ще подкрепи вот на недоверие срещу правителството на Лондон, което ще доведе до предсрочни парламентарни избори.

Джонсън също заплаши с предсрочни избори на извънредна спешна среща на кабинета в понеделник вечерта. Според официален представител, премиерът е настоял, че „изборите са нещо, което аз не искам и вие не искате“. 

Източник: Канал 3


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!