БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

БСП прави национална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в София

БСП прави национална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в София
По този начин БСП се противопоставя на инициативата за демонтирането и преместването на монумента, подета от ГЕРБ

Членовете на Националния съвет на БСП приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия на мястото му в Княжеската градина в София. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

По този начин партията се противопоставя на инициативата за демонтирането и преместването на монумента, подета от ГЕРБ, се отбелязва в съобщението, предаде БТА.

Днес Националният съвет на БСП се събра на „Позитано“ 20, за да обсъди водачите и листите за изборите през април.

„След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма. Всички ли ще ги съборят“, заяви Иван Таков.

Според него поругаването и събарянето на монументи, както и късата памет и фалшифицирането на историята завършват винаги по един и същи начин – с много жертви.

„Ако разрушаването на Паметника на съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат“, добави лидерът на БСП – София.

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София прие и официална позиция във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия. „На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията на ГЕРБ – от уклончиво увъртане до призив към общинските съветници на партията в Столичния общински съвет да подкрепят доклад на „Демократична България“ за демонтиране на паметника“, пише в позицията на Изпълнителното бюро на БСП – София.

Вчера паметната плоча на паметника на съветската армия беше счупена. От МВР съобщиха, че за случилото се е задържан 61-годишен мъж, който твърди, че е ударил с чук по плочата. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тази паметна плоча трябва да бъде премахната. На брифинг в централата на партията той се обърна към общинските съветници от ГЕРБ в столицата с призив да направят всичко възможно това да се случи по-скоро.

От Столичната община посочиха, че плочите с надписа от Паметника на съветската армия трябва да бъдат премахнати, защото са опасни за преминаващите граждани.Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!