БСП проведе среща с Мисията международни наблюдатели на ОССЕ

БСП проведе среща с Мисията международни наблюдатели на ОССЕ
Българските граждани заслужават да бъде защитено с всички средства демократичното им право на глас и да гласуват свободно и без страх

Членът на Изпълнителното бюро на БСП и водач на листата на „БСП за България“ за Русенски избирателен район – Крум Зарков, проведе среща в централата на партията с ръководителя и членове на Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, която ще осъществи мониторинг на предизборния и изборния процес в България във връзка с предстоящия на 4 април вот. Той приветства присъствието и дейността на мисията международни наблюдатели в България като изключително важни, с оглед сложната обстановка, в която се намира страната.

Крум Зарков представи инициативите и усилията на БСП за гарантирането на честни и прозрачни избори, в това число проведените разговори и подписването на общ ангажимент от над 50 извънпарламентарни партии и неправителствени организации за общи действия и мерки в тази посока, организирането и провеждането на паралелно преброяване, ситуирането на наблюдатели по места.

Той подчерта, че българските граждани заслужават да бъде защитено с всички средства демократичното им право на глас и да гласуват свободно и без страх при висока избирателна активност.

Зарков изрази съжаление обаче че, както и в последните единадесет години, ставаме свидетели на точно обратното – на опити за изкривяване на общественото мнение, на сериозно обществено недоверие в държавните институции и същевременно на тежки манипулации и на нови изборни схеми, които са предпоставка за опорочаване на честността на вота.

Той даде примери със схемата за купен вот чрез оранжеви маски в Мъглиж, както и безогледното използване на държавен административен и финансов ресурс от страна на българския министър-председател и неговите министри в кампанията – грубо нарушение на българските закони в период на предизборна кампания, за което са сезирани ЦИК, СЕМ и международни организации.

Крум Зарков обърна внимание и на внесените от БСП още през януари месец предложения за промени на Изборния кодекс, които бяха отхвърлени поради страха на  управляващите от провеждането на прозрачни избори, касаещи въвеждането на видеонаблюдение при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

В рамките на срещата бяха обсъдени и други въпроси като възможностите за провеждане на кампания в ситуация на извънредно положение,  предизборните послания и водещи теми за левицата в кампанията и др.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!