Бум на вирусните инфекции! Как да намалим тежестта на заболяването?

Бум на вирусни инфекции в последните месеци отчитат лекарите не само у нас, но и в цяла Европа. Епидемията с COVID-19 доведе до превалирането на един вирус над останалите, както и защитните мерки за разпространението доведоха до изчезването на останалите вируси и на временния имунитет към тях. Фактите са налице – тази година боледуваме по-често и по-дълго отпреди. Боледуват не само децата, но и цели семейства, дори хора, които отдавна са забравили какво е болно гърло, хрема и температура.

Статия на National Geographic от април 2020 г. излиза с гръмкото заглавие: „Има повече вируси от звезди във Вселената. Защо само някои ни инфектират“. В нея се споменава, че числеността на вирусите на Земята е цифра, която представлява 1031.

Както вече споменахме в друга статия по темата ( Респираторни вируси и как да им противодействаме?, вирусът не е организъм и не може да се размножава без жива клетка-гостоприемник. Симбиозните отношения между двете структури с налична ДНК или РНК разменят генетична информация, в резултат на което живата клетка или се заразява и умира, или отхвърля вирусната частица като несъвместима за нейната структура. Поради това през по-голямата част от времето нашият човешки вид да успява да живее в този пълен с вируси свят относително свободен от болести. Причината е по-малко свързана с устойчивостта на човешкото тяло към тях, отколкото с биологичните особености на самите вируси. Тези патогени са изключително селективни към клетките, които заразяват и само безкрайно малка част от вирусите, които ни заобикалят, всъщност представляват заплаха за хората. Само че тази „безкрайно малка“ част, на фона на споменатата вече цифра, както ставаме свидетели, може да означава преминаване от един вирус към друг за дълъг период от време.

Защо боледуваме толкова много?

Простичкият отговор на този въпрос е – защото се срещаме с болни хора, които ни заразяват. По-сложният отговор се крие в специфичната характеристика на вирусите, тяхната устойчивост и придобитата ни временна защита към тях (обикновено няколко години, в зависимост от начина и времетраенето на боледуване, имунизациите/ ваксинациите, които сме провели, общото ниво на имунната ни защита), която всички масово загубихме заради двугодишните мерки, които спазвахме.

Не всички вируси се предават по въздушно-капков път. Някои от тях ни заразяват чрез директен (фекално-орален) път, други чрез сексуални контакти или кръвен път, като вируса на СПИН, хепатит В, С и др. Някои вируси са термочувствителни, което ги прави неактивни при определени високи или ниски температури и затова отсъстват в летния сезон или при много ниски температури. Има и такива, които обитават клетките на животни и много трудно преминават междувидовата бариера, както в случая със SARS-CoV-2.

Най-големият брой вируси, които застрашават човешкото здраве, са респираторните. Тоест, такива, чиято входна врата се явява лигавицата на дихателната система – уста, нос, бели дробове. Затова и основните и първи симптоми на вирусната инфекция са болестотворни промени, изхождащи от тези органи: хрема, възпалено гърло, кашлица. Специфични респираторни вируси атакуват и стомашно-чревния тракт и предизвикват диария и повръщане; могат също да засегнат уши, очи, мускули, стави, сърце и сърдечни клапи, както и централната нервна система. Могат и да проявят смесени симптоми при един член на семейството и отсъствие на част от тях при друг.

Изключително редки са случаите на кръстосана вирусна инфекция или заразяване с повече от един респираторен вирус едновременно. По тази причина рядко човек може да се зарази с нов вирус, докато е в острата фаза на болестта, докато чака например, пред лекарския кабинет с други болни. Може би тук е мястото да споменем, че от началото на първите симптоми на повечето респираторни вируси, човек е заразоносител най-често около 4 дни. Изключение правят грипните вируси, които могат да са активни до 6 дни. Това е изключително важно и отговаря на въпроса защо едно дете, върнато рано на училище поради липса на температура, е точно толкова заразно, колкото и когато е с температура.

Защото температурата не е симптом от страна на вируса!

Температурата е реакция на имунната система при наличието на възпалителен процес и то при хора с добър имунен отговор. Тя е изключително необходима за справянето на организма с вирусната инфекция, защото при стойности над 38 градуса специфични имунни клетки, които директно се борят с възпалителните фактори, започват да се размножават експоненциално, за сметка на вируса, който забавя и спира деленето си. Този естествен механизъм на тялото ни, не бива да се подтиска с приема на антипиретици (средства за понижаване на температурата). Особено, ако повишената температура се толерира от страна на пациента без излишно страдание.

Разбира се, трябва да се има предвид колко висока е температурата, кога се появява и колко време продължава.

Много често нелекуваните вирусни инфекции стават предпоставка за свръхрастеж на бактерии при засегнатите органи. Затова затихнали вирусни симптоми, които след дни на подобрение се манифестират с повишаване на температурата или с появяването на такава, трябва да се консултират със специалист. Своеволният прием на антибиотик може да причини повече вреда, отколкото полза, защото ще забави оздравителния процес и ще занижи съпротивителните сили ,на организма.

Ако температурата се повиши над 39.5 градуса ролята на температуроснижаващото лекарство е в предотвратяване на температурен гърч, въпреки че при хора, без данни за такъв, дори това състояние е безопасно. Когато скалата обаче достигне 40 градуса и повече, в кръвта настъпват промени, които са тема на друга публикация и е добре такава температура да бъде понижена и контролирана.

Повечето респираторни вируси предизвикват температурни състояния, които могат да продължат до 3-4 дни, а в редки случаи и повече. Ако една температура продължи седмица и повече, трябва да се направи консултация със специалист.

Обикновено вирусите активират имунната система в самото начало на болестта, а бактериалните инфекции – на по-късен етап. Това е един от маркерите, които определят нуждата от предприемане на антибиотично лечение.

Другият маркер е нивото на левкоцитите. При вирусни инфекции те спадат, при бактериални – се увеличават. Антибиотикът допълнително потиска левкоцитите и когато те са естествено занижени при вирусна инфекция, организмът остава без защита. А тези клетки са най-важни за оздравителния процес.

Приемът на антибиотик в началото на вирусна инфекция при висока температура ще потисне естествената защита на организма и ще направи оздравителния процес дълъг и мъчителен; ще наруши естествения чревен микробиом, от който зависи активността и ефективността на имунните клетки, ангажирани с елиминацията на патогените.

Или казано накратко – с антибиотика унищожаваме собствената си армия във войната с вирусния патоген.

След пандемията от COVID-19 световната медицина препотвърди (по болезнен начин след широкото изписване на антибиотици по телефона) какво е мястото на антибактерицидните агенти. А то е, че антибиотиците нямат място в лечението на вирусни инфекции, още повече в ранните стадии на заболяването!

Много хора сочат за пример протокола за болничното лечение в защита на тезата, че антибиотикът е полезно средство в хода на една инфекция за предотвратяване на бактериално усложнение. Тези хора обаче не отчитат факта, че до болнично лечение се стига обикновено, когато пациентът е прекарал дълго време в неефективна терапия и има задълбочаване на симптоматиката, често съпроводена с дихателна недостатъчност. При някои случаи на вирусни пневмонии, които се развиват маскирано в хода на общата инфекция, могат да се насложат бактерии и тогава антибиотикът е животоспасяващ. Но това се случва при специфични клинични и параклинични данни и потвърждаването на диагнозата с образна диагностика.

Как да се справят с вирусните инфекции хората с намалена имунна защита?

вируксан

С напредване на възрастта и при тежки хронични заболявания, хората все по-рядко вдигат температура, като това е особено изявено, когато са имуносупресирани. Това е една от причините за високата процентна смъртност от респираторни вируси при тежко болни хора – организмът просто не може да се справи сам, защото имунната система не се активира, а специфични лекарства срещу повечето вируси няма.

Има обаче средства, които приети при първи симптоми затрудняват контакта между вируса и клетката, като по този начин ограничават „прилепването“ на вируса върху нея (адхезия), а от там – намаляват вирусното разпространение, размножаване и вирусния товар. Такова средство е Viruxan® Forte. Това антивирусно лекарство атакува определени механизми на размножаването на вируса директно, което намалява времето на боледуване и тежестта на симптомите.

Контролиране на заразяването и активиране на защитата

Механизмът на действие на Viruxan® Forte работи в две направления: контролира и намалява клетъчното заразяване, и активира допълнително имунната система, за да се справи по-лесно с вече заразените количествено по-малко клетки. Това прави лекарството особено надеждно и ефективно при хора с недостатъчно активна имунна система, хронично болни и такива, които проявяват склонност към усложнения.

Viruxan® Forte се предлага в удобна форма: прахче, което се разтваря във вода със стайна температура и може да се приема навсякъде, по всяко време на деня, без да е съобразен с хранителния режим. Това го прави удобен за прием, още при първи симптоми на настинка и грип.

Viruxan® Forte се дозира спрямо телесното тегло (50 mg/kg), като не трябва да се надвишава дневната доза от 4 gr, което се равнява на 3-4 сашета. Друго предизвикателство са хората с повишени нива на пикочната киселина или такива, с пристъп на подагра. Тази терапия не е подходяща за тях.

Във всички останали случаи, Viruxan® Forte е повече от навременно и адекватно средство за лечение в сезона на свръх разпространение на вирусните и респираторни инфекции.

*Кратка характеристика на продукта BG/MA/MP-58637/ 13.04.2022

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар. Това включва всички възможни неописани в листовката на лекарствения продукт нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:Евофарма ЕООД, e-mail: pharmacovigilance@ewopharma.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Viruxan® Forte е лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни. Съдържа инозин ацедобен димепранол. Преди употреба прочетете листовката. А0192/02.08.2021

VRN-article-flu-season-EWO-BG-01023


Материалът е изготвен със съдействието на Евофарма.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!