Българите сме първи по нещастие в ЕС

Българите сме първи по нещастие в ЕС
Австрия, Полша и Румъния са трите най-щастливи нации в ЕС, а Германия и България – най-малко щастливите.

Това показва класирането на държавите членки на Европейския съюз в новото издание на проучването на официалната статистическа агенция на блока сред гражданите му, отразяващо субективното усещане на хората за щастие, съобщава „Евронюз“.

На първото място в класацията тази година е Австрия, а на последното – България, която е единствената страна от 27-те изследвани с общ резултат под шест от десет (където 10 е най-високият възможен резултат) за цялостно удовлетворение от живота през 2022 г. Австрия не за пръв път оглавява класацията.

Всяка година Евростат измерва колко удовлетворени от живота – и като резултат от това колко щастливи са гражданите на държавите членки на Съюза чрез извадково изследване сред населението на всяка държава. Тази скала варира от нула – абсолютно неудовлетворение – до десет, което означава, че нещата не биха могли да се развиват по-добре.

Като цяло хората в северните и западните региони на блока са склонни да бъдат по-удовлетворени от живота си, отколкото хората в прибалтийските страни, а живеещите в района на Средиземно море и в източните части на ЕС са предимно по-нещастни.

Нито една от трите държави, поставени на челните позиции в това проучване, не е в топ 10 на World Happiness Report – годишната класация на най-щастливите нации в световен план. В него първите места са за Финландия, Дания и Исландия, следвани от Израел – половин година преди началото на войната в Газа, Нидерландия, където наскоро се проведоха избори, спечелени от крайнодясна партия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия. Световният доклад за щастието е проект на Мрежата за решения за устойчиво развитие, базирана на данни от Gallup World Poll.

Сред въпросите, на които респондентите отговарят, е доколко оптимисти или песимисти се чувстват за бъдещето. Въпреки че може да се предположи, че колкото по-богата е страната, толкова по-щастливи са хората, изглежда, че не навсякъде това е така.

В Румъния и Полша – две доста по-бедни нации, удовлетворението от живота е в горния край на скалата, което предполага, че повече пари не означава непременно повече щастие. Удовлетвореността от живота изглежда доста зависима от нивото на образование на индивида – което до известна степен отразява нивата на доходите. Във всяка държава членка по целия свят удовлетворението от живота нараства успоредно с нивото на образование, което е най-видимо в Словакия.

В същото време гражданите на Германия, която има една от най-силните икономики сред 27-те нации, не само не са сред най-щастливите, а са по-малко нещастни единствено от българите. През 2021 г. общата оценка на Германия беше 7.1. Най-новите данни показват, че тя е паднала до едва 6.5.

Въпреки че обикновените статистически данни не могат да обяснят защо хората са толкова по-малко щастливи от предходната година, те показват нарастващото помръкване на колективното германско настроение.

В наскоро публикувано подобно проучване базираният в Кьолн институт „Рейнголд“ използва анкети в комбинация с дълбочинни интервюта. Резултатите показва, че 20% от хората се чувстват смазани от безпокойство, а други 9% са класифицирани като „незаинтересовани и затворени“.

Смята се, че фактори като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение, което позволява да се води достойно съществование, биха могли да бъдат по-показателни за цялостното удовлетворение в сравнение с богатството.

Въпреки множеството данни от най-различни проучвания за предизвикателствата, с които се сблъскват родените в края на 80-е и края на 90-те, данните на Евростат за повечето държави членки показват, че хората на възраст между 16 и 29 години изпитват по-висока удовлетвореност от живота в сравнение с тези на възраст над 65 години.

Обратният модел се наблюдава само в Дания, Швеция, Ирландия, Холандия, Люксембург и Финландия. Домакинствата с деца са най-щастливи, а жилищата с един човек – най-малко. Това е характерно за Европа, тъй като изследванията, проведени на други континенти, са установили обратното.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения жителите на градовете казват, че са по-удовлетворени от живота, в сравнение с живеещите в селата, а в Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората е обратното, макар и с незначителна разлика между двата типа населени места.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!