България е на дъното по размер на пенсиите

България е на дъното по размер на пенсиите
България е на дъното не само по размер на пенсиите, но е и на опашката в ЕС по разходи за пенсии като дял от брутния вътрешен продукт.

Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, пише „Телеграф“.

Разходите за пенсии в държавите от ЕС през 2021 г., за която са последните данни, възлизат средно на 12,9% от брутния вътрешен продукт.

Класация

В същото време в България този дял е едва 7,8%. Държавите от ЕС, които имат по-ниски разходи, се броят на пръстите на едната ръка.

Най-нисък е този показател в Ирландия. Там делът на разходите за пенсии спрямо БВП е едва 4,5%, като тенденцията в последните години е да спада. Предпоследна на опашката сред страните от ЕС е Малта, където показателят е 6,4%. Трета отзад напред е Унгария със 7%, а след нея се нарежда Литва със 7,1%. Следва България, а веднага след това пък е Латвия със 7,9%.

Първи

Най-високи са разходите за пенсии в Гърция, където те възлизат на 16,4%. Почти толкова е показателят и в Италия – 16,3%. Със сравнително високи разходи за пенсии са още Австрия, Франция, Италия, Португалия и др. В тези държави делът на харчовете за пари за старост е над средноевропейското ниво.

У нас разходите за пенсии през годините до 2021-ва се задържат на приблизително едно и също ниво – около 7-8% от БВП. Съседните нам страни на Балканите, които не са част от ЕС, също не могат да се похвалят с висока стойност на този показател.

В Турция например разходите за пенсии са едва 6% от БВП на тази държава. Подобно е положението и в Албания, където стойността на показателя е 6,8 на сто. В Черна гора разходите за пенсии са 8,5%, а шампион е Сърбия с 9,5%.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!