България и Грузия ще работят за увеличаване на икономическия обмен и туризма в Черноморския регион

България и Грузия споделят обща амбиция за увеличаване на свързаността в Черноморския регион, която да насърчи икономическия обмен, взаимните инвестиции и туризма. Това беше общата позиция на президентите на България и Грузия Румен Радев и Саломе Зурабишвили, които проведоха среща днес във Варшава. Двамата участваха във възпоменателната церемония в полската столица по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война.

Годишният стокообмен между България и Грузия достига 600 млн. долара и с развитието на транспортните, енергийни и дигитални коридори има потенциал да достигне 1 млрд. долара през следващите години, беше подчертано на срещата. Двамата държавни глави изразиха и общ стремеж за откриване на пряка въздушна линия, задълбочаване на двустранното партньорство в областта на науката, културата и образованието.

Президентът Радев подчерта, че страната ни подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия и ще продължи да подпомага усилията в рамките на многостранните преговори за укрепване на стабилността в региона на Кавказ. Българският държавен глава изрази и подкрепата си за европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия и оцени високо активното й участие в рамките на Източното партньорство с ЕС.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!