България и Удмуртия +ВИДЕО

България и Удмуртия +ВИДЕО


Удмуртия и България!
От историческият извор на Велика България са пили не един или два народа !
Родът Дуло е посял семената на Българският род там от където е минал !
От незапомнени времена българският ген се предава от баща на син, а с него и духът на великите българи!
Фолклорът и традициите са се съхранили в различни области и местности оцелявали от бурите на различни култури и оцелявали в различни времена, предавани и тачени, а днес има не едно места по света където можем да видим българското по-добре съхранено от това в самата наша България днес !
ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ някога така сме наричани !
Удмуртия е субект в състава на Руската Федерация.
Граничи с Кировска област, Пермски край, Башкортостан и Татарстан.
Удмуртската република е част от Приволжския федерален окръг и Уралския икономически район на Руската Федерация. Разположена е в европейската част на Русия, западно от Урал, между реките Кама и Вятка.
В Удмуртия има богати находища на нефт, оценявани на 820 милиона тона (данни от 2002 г.). Годишно се добиват по около 7-8 милиона тона, повечето – за износ.
Над 40% от територията на страната е покрита с гори.
По данни от 2001 г„ населението е 1 570 316 души, което е 1,08% от Руската Федерация (28-мо място).
Урбанизацията е 69,60%.България и Удмуртия

Удмуртите са народ от угро-финска група народи.
Голяма част от населението на републиката са руснаци – 53,3%.
Значителни малцинства са татарите (109 218=6,96%), украинците (11 527=0,73%) и марийците (8 985 души).
Малцинствата обаче са силно асимилирани от удмуртците.
Официални езици са удмуртски и руски език.
Освен православните християни в Удмуртия има и привърженици на шаманизма.
Административно Удмуртия се дели на 25 района: Алнашски; Балезински; Вавожски; Воткински; Глазовски; Граховски; Дебески; Завяловски; Иг-рински; Камбарски; Каракулински; Кезски; Кизнерски; Киясовски; Красногорски; Малопургински; Можгински; Сарапулски; Селтински; Сюмсински; Увински; Шаркански; Юкаменски; Яшур-Бодински; Ярски.България и Удмуртия

Стара Велика България е ранносредновековна държава с владетел Кубрат, съществувала около 30 г. след 632 г. в зоната на северното Причерноморие — днешна Украйна и Южна Русия.
В някои източници Фанагория се сочи като столица на държавата.
Тя представлява военно-племенен съюз на прабългарите и сродните им племена, дотогава подчинени на Аварския и Западнотюркския хаганат при граници: на изток — река Кубан, на юг – Азовско и Черно море (без южен Крим), на запад — река Днепър, на север — река Донец.

Основните източници за историята на Велика България са хрониките на Йоан Никиуски от 6 век и по-късно на патриарх Никифор и Теофан Изповедник, писани в началото на IX век, като се предполага, че и двете са използвали общ по-ранен първоизточник. Края на 6 век протобългарите образуват начело с Органа (Орхана) т. нар. „Велико българско царство“ на територията на реките Дон и Волга със столица Фанагория, което на запад е влияно от аварите и на изток от западния тюрк (кок-тюрки) Тардус. Орхан като оногур-хун има традиционно още „остригана глава“, но днес се смята за първият княз на „протобългарите“.
Техният владетелски списък води обаче много назад и Ернак (синът на Атила) се смята за основател.
Кан Органа застава около 610 г. начело на българското племе Утигури и през 617 г. успява да обедини Утигурите с другото българско племе Кутригури.
През 619 г. Органа отива в Константинопол и сключва военно политически съюз с Византия.
През 628 г. Органа и племенникът му Кубрат от рода Дуло възстават против Аварския Каганат.
През 629 г. те се освобождават, но все още са зависими от Западнотюркския хаганат.
През 632 г. Оногурия се отделя от Западнотюркския каганат и като владетел остава Кубрат, който според Йоан Никиуски, през юношеските си години е израсъл в Константинопол и е покръстен като дете, и е „приятел“ на тогавашния византийски император.

Един филм на „Медиа Мост България“ с подкрепата на НПО „Що е, Маке се е Юнак-Българи Юнаци“ представя на български език Стара Велика България:
България и Удмуртия, сходни, но различни 2016г. Москва!
Един филм, който идва да ни напомни едни забравени думи: „О, неразумни юроде!
Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?
Или българите не са имали царство и държава“?
Да си Българин е гордост, да си Българка е чест, да си роден в България не е лош късмет, а истинско щастие.
България и Удмуртия, са свързани от векове за векове и това се вижда в символите, които имат общ корен !
Една уникално близка симбиоза на символи вплетени в техните и нашите носиите и обичай !
Символи за защита, плодородие и благоденствие !
Един филм, които показва славянството и Българското ни начало и общите корени на два народа Волошките Българи и Удмуртия !

България и Удмуртия, сходни но различни 2016г. Москва на Български език!

Bulpress.bg благодари на „Медиа Мост България“ и специално на Борис Анзов член кореспондент на нашата медийна група !
За огромно съжаление днес в България и по-специално по читалища и училища навлиза западно влияние, което измества нашенското това което е било предавано от векове и така се къса тънката тъкаческа нишка на българският фолклор и ако днес децата ни не учат хора и народни песни, утре внуците ни няма да знаят какви сме и кой сме какво сме дали на света и от къде идваме!
За наше съжаление днес вместо хора по празниците имаме мажоретки, който пеят и танцуват под звуците на ауонтю бари докато носиите и фолклора е захвърлен в мазетата на читалищата !
Един ден ще се наложи да внасяме български фолклор от страни като Удмуртия и Бесарабските Българи!

Затова ние от Bulpress.bg се присъединяваме към апела на НПО „Що е Маке, се е Юнак-Българи Юнаци“ – призовава всички Български родолюбиви, организации в чужбина и страната за обединяване, нашият призив към всички Вас е СИТЕ КОМИТИ ЗАЕДНО!


Ние от НПО „Що е Маке, се е Юнак-Българи Юнаци“ Разбираме света единствено като поле за културно съревнование между народите като Гоце Делчев, българския революционер и национален герой.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!