БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

Българската делегация, начело с Иван Демерджиев, почете паметта на Гоце Делчев в Скопие

Българската делегация, начело с Иван Демерджиев, почете паметта на Гоце Делчев в Скопие
Българската делегация отдаде пред паметта Гоце Делчев в гр. Скопие, предане БТА.

В столицата на Северна Македония са вицепремиерът Иван Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и много български граждани, които чакаха с часове да бъдат пропуснати през на границата заради проблеми със системата за обработка на документи.

В Скопие бяха приложени драконовски мерки за сигурност.

„Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели“, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република България Иван Демерджиев, след като с българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

Демерджиев съобщи, че много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

„Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония, и уверенията, които получихме, че това ще се случи, предполага точно това – да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев“, каза Демерджиев.

По думите му информацията, която е получил, е, че причината за забавянето на автомобилите с българска регистрация е токов удар на граничните пунктове с България.

„За да няма такива проблеми в бъдеще съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три ГКПП“, заяви още Демерджиев.

Северна Македония отвори границата с България след като 4 часа бариерите на ГКПП „Деве баир“ бяха спуснати заради „повреда в системата“, съобщи БТА.

След 9 часа сутринта в района на границата се образува задръстване от над 100 леки коли, които са пуснати от българска страна, но чакат на границата за да влязат на територията на РС Македония. Това доведе до напрежение на границата между българската група, тръгнала да се поклони на гроба на Гоце Делчев в Скопие и македонски граничари /виж видеото/.

„Всички ще бъдат пропуснати по-късно“, заяви шефът на македонския ГКПП пред ядосаните българи. Групата българи в ничията земя смята, че македонците чакат да свърши официалната церемония в Скопие и след това системата на границата ще се „оправи“.

Веднага след отварянето на границата стана ясно, че македонските граничари са арестували трима българи.

Около 12.45 ч. на ГКПП Деве баир е нарушен обществения ред от страна на Г.З (35),А.Х(50) и Р.Х(54) – български граждани, които вербално, дръзко са атакували граничните служители. После се опитали и физически да нападнат полицейски служители, които извършвали служебни действия при което са задържани, съобщи МВР на РС Македония.

При ареста е употребена физическа сила. Заплашван и бит на граничния пункт между България и Северна Македония – Гюешево-Деве баир, е бил депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев, а и български граждани с него, пишат от партията в съобщение до медиите.

Официалната българска делегация е преминала около 5,30 часа тази сутрин, казаха от митницата на Гюешево. Скопие е отказала съвместно поклонение на българската и македонските официални делегации пред гроба на Гоце Делчев, заяви министър Иван Демерджиев.

„Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, допълни вицепремиерът. В списъка са включени имената на 14 души, за които македонците предполагат, че ще направят провокации в Скопие, съобщи БНТ.

Македонското МВР задейства специален режим за сигурност на граничния пункт Деве баир, където трябва да премине българската делегация, която се отправя към Скопие. Моторните превозни средства на влизане и излизане от страната подлежат на подробна проверка от съображения за сигурност, съобщи 24мк(link is external). Полицията проверява(link is external) всеки автомобил с български номера на пункта за плащане на такси край Куманово.

Пратеници на българска информационна агенция са били спрени на македонската граница, защото нямали разрешение от македонското МВнР. Било им е предложено да оставят техниката си на границата и да влязат като туристи. Журналистите са отказали.

Органите на реда в Скопие блокираха улиците около църквата „Свети Спас“ в очакване на 150 българи, които отиват в македонската столица за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

“Използвам възможността да призова личността на Гоце Делчев, която принадлежи на историята, да не се използва за призиви към насилие. Почитта към него се изразява със смирение и уважение към паметта на апостола. Подобни призиви рушат мостове, а ако искаме да сме част от Европа трябва да градим, а не да рушим мостовете помежду ни. Затова призовавам политиците да не се поддават на подобен род провокации, да запазим самообладание и спокойствие. Силно се надявам, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложих това да се случи и днес, не се възприе от македонската страна за момента, но вярвам, че идната година може да се случи“, заяви в заключение заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!