Важни избори в Германия! Бранденбург и Саксония избират регионални парламенти

Обединение срещу крайната десница в лицето на „Алтернатива за Германия” – под този общ знаменател завърши предизборната кампания в две източногермански провинции. Днес два милиона избиратели в Бранденбург и над три милиона в Саксония избират нов ландтаг, напомня БНР. Очаква се вотът да има отражение и върху управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел.

Никой не иска да управлява с „Алтернатива за Германия”, която в Бранденбург може дори да спечели, а в Саксония е втора политическа сила. Това изправя традиционните партии пред сложната задача за съставяне на правителство.

Министър-председателите в Потсдам и Дрезден може и да запазят постовете си, но не и коалициите, с които управляват. От 30 години, от политическите промени насам, в Бранденбург начело са социалдемократите, а в Саксония – християндемократите на канцлера Ангела Меркел. Очакваният слаб изборен резултат на социалдемократическата партия ще засили позициите на противниците на голямата коалиция в Берлин. Наблюдателите вече не изключват Ангела Меркел да довърши мандата си с правителство на малцинството, макар тя досега категорично да отрича такъв сценарий.

Регионалните избори в Бранденбург и Саксония може да променят следвоенния политически модел във Федералната република, като наложат плаващи мнозинства и необичайни за германската политика коалиции.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!