Важно решение на кабинета! Увеличават разпространен вид пенсия

Важно решение на кабинета! Увеличават разпространен вид пенсия

Промяната ще се случи от 1 юли

Проект на Постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост предстои да разгледа служебният кабинет на днешното си заседание от 11:30 часа.

Увеличението е с 11% , с колкото ще се индексират от същата дата и останалите пенсии, отпуснати до края на миналата година.

С 30,43 лв. ще се увеличи социалната пенсия за старост. От 1 юли тя ще бъде 307,07 лв. Промяната ще засегне над 137 000 пенсионери, тъй като тази пенсия е базова за изчисляването на 62 000 пенсии, несвързани с трудова дейност. Сред тях са тези за военна инвалидност, гражданска инвалидност, социалната – за инвалидност и персоналната.

Ще се увеличи и добавката за чужда помощ към пенсиите, която получават над 70 000 хора с увреждания. Тя е в размер 75 на 100 от социалната за старост и така от 1 юли ще е 230,30 лв.

В дневния ред на днешното правителствено заседание е и решение за отчуждаване на имоти във връзка с изпълнението на проекта за модернизация на железопътната линия София-Пловдив: железопътни участъци София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември, на територията на област София и Софийска област.

Служебният кабинет се очаква да одобри годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година, както и годишния отчет за изпълнението на бюджета на здравната каса за миналата година.

Служебните министри ще обсъдят приемането на отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България за 2023 година, информираха още от правителствената пресслужба.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!