Ваксинираните американски туристи ще могат да пътуват в ЕС

Туристите от САЩ ще имат правото да посещават Европейския съюз в идните месеци, ако са ваксинирани срещу COVID-19. Това заяви пред „Ню Йорк таймс“ преседателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

„Американците, доколкото виждам, използват ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, каза тя. – Това ще им позволи свободно придвижване и свободно пътуване до Европейския съюз. Едно нещо е ясно: 27-те държави членки ще приемат безусловно всички, които са имунизирани с ваксини, одобрени от европейската агенция.“

Председателката на Еврокомисията не уточни кога точно ще стане това, но според вестника новите правила могат да влязат в сила това лято.

Европейската агенция по лекарствата е одобрила и трите ваксини, ползвани в САЩ – „Модерна“, „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Джонсън и Джонсън“.

„Подновяването на пътуванията ще зависи „от епидемичната обстановка, но ситуацията се подобрява в САЩ, както и, надяваме се, в Европейския съюз“, добави Фон дер Лайен и отбеляза огромния напредък на Съединените щати, които са на път да ваксинират 70 процента от възрастното си население до средата на юни.

Пандемията унищожи туристическия бизнес на европейския континент, защото редица страни от ЕС затвориха границите си за пътувания, които не са от първа необходимост.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!