Валят жалби в ЦИК за проблеми с подвижни урни на карантирани

Част от заявленията от хора, поставени под карантина, за гласуване с подвижна избирателна кутия, са подадени погрешка до Централната избирателна комисия вместо до кметовете на общини. От ЦИК препращат заявленията към кметовете, които отговарят за сформирането на подвижните секции, предаде БНР.

Избиратели, поставени под карантина или в изолация, сигнализираха, че не могат да гласуват в подвижна кутия на адрес, различен от постоянния си или настоящия, ако са заявили до 20-и март, че ще гласуват по настоящ. Кметове са отказали да впишат карантинирани на различен адрес, за гласуване в подвижна секция на тяхна територия. Жалбите на гражданите стигнаха и до ЦИК.

Немалко жалби постъпиха само днес в Централната избирателна комисия от карантинирани и изолирани граждани, които са получили откази на заявленията си да гласуват с подвижна избирателна кутия на адреса, на който са карантинирани, различен от постоянния.

От ЦИК ще отговорят писмено на сигналите, като ще обосноват правомерните откази, дадени от местните администрации. Членът на ЦИК Георги Баханов докладва един от тези сигнали и коментира:

„Калин Богданов били карантинирани с приятелката му в град София. Не се водят нито по постоянен, нито по настоящ адрес. Тук ги е сварила карантината и предпочитат там да останат, за да не се прибират при близките си да рискуват техния живот. Като всеки нормален гражданин, искат да гласуват. Отнето им е правото. Няма никаква логика. Молят за нашето съдействие и ни изпраща отговор на секретаря на район „Красна поляна“, където е изпратил заявление за гласуване с подвижна избирателна секция: „Както може болните да гласуват, така можем и ние да гласуваме“. Според заповедта на здравния министър, всяко карантинирано лице има право да се карантинира, където поиска. Живеем в извънредно положение. Уважаеми колеги, предлагам да се свържем по телефона, въпреки че има невероятно точен и коректен отговор и да попитам какво не разбра от отговора“.

Утре кметовете на общини трябва да назначат подвижните секции за карантинирани. Такива се образуват при не по-малко от 10 подадени заявления в района или в общината.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!