Валят сигнали за нарушения: Огледало в стаичката за гласуване, чаши с номер на бюлетина

С напрадването на гласуването заваляха и партийните сигнали за изборни нарушения в сексионните избирателни комисии.

В секция 40, в кв. Църква в Перник са поставени огледала в стаята за гласуване, които са обърнати към членовете на СИК и отразяват за кого гласуват избирателите. В секцията в село Благоево, Разградско, машината за гласуване е обърната с екрана към членовете на комисията, съобщиха от щаба на коалиция „Израти се! Мутри вън!“.  Оттам уточняват, че на над 30 сигнала за изборни нарушения в София, Плевен, Ямбол, Русе  са получили на тяхната платформа в часовия диапазон от 9:00 ч. до 11:00 ч.

В секция 7 в Студентски град (23 МИР – София) има постъпили няколко сигнала за поставяне на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване в една и съща урна.

Получени са и множество сигнали на бдителни граждани за спонсорирана агитация във Фейсбук на кандидати на различни партии в деня за размисъл и дори в изборния ден. Сред сигналите са и за агитация от страницата на партии, представени в 43-то Народно събрание. На много от агитационните материали съзнателно е използван трибагреникът, въпреки че това е забранено от Изборния кодекс, отбелязват още от коалицията.

Гласуване с чужди лични карти и неправомерна агитация е било извършено в населени места в община Руен. Сигнали по тези случаи е внесен в Районна избирателна комисия – Бургас от ГЕРБ. В магазин срещу училище „Петър Берон“ в село Вресово, в което е разположена секционна избирателна комисия, се продават напитки в чаши с номера на бюлетина на една от партиите, съобщават от ГЕРБ и прилагат снимков материал.

От партийната централа са подали жалби за нарушение на правилата на Изборния кодекси в РИК-овете в Ямбол и  Кюстендил.

По сигнал на „Демокритачна България“ по-рано бе спряно и машинното гласуване в целия избирателен район на Велико Търново заради проблем с нареждането на преференциите на тяхната политическа коалиция, съобщи Димитър Димитров, член и говорител на Централната избирателна комисия. Оказа се, че листата на коалицията в машините за гласуване в различни секции в областта е разбъркана и подредбата на преференциите е различна от подредбата, одобрена с решение на РИК. Първите трима от списък за преференции в избирателния район се преместени на последните три места в списъка, който се показва на екрана.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!