Ваня Добрева: Натискът от БСП – София отказа Фандъкова от пречупените петолъчки

Натискът от страна на БСП – София принуди столичния кмет Йорданка Фандъкова да спре срамната инициатива за поставяне на пречупени петолъчки на знакови места в града, свързани с комунизма, заявяват от централата на социалистите в столицата.

Инсталациите бяха обявени като част от проекта ‘Памет за утре“ на едноименния Инициативен комитет, припомня в публикация в. „Дума“. Той беше одобрен на 15 юли от художествено-експертния съвет на Столичната община.

Петолъчките трябваше да бъдат поставени на 1 септември, а за 9 септември бе планирана обиколка на 99 млади хора, родени след 1990 година, която да завърши пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим пред НДК. По този повод от столичната организация на БСП разпратиха протестно писмо до медиите. Според социалистите готвената акция „цели да раздели обществото, да всее омраза и ненавист към другомислещите“.

„Надяваме се, че на 9-ти септември Столична община няма да допусне провокации, каза заместник-председателят на БСП – София Ваня Добрева. – Искрено се надяваме също оттук-нататък управляващите в София да не допускат прояви, които разделят българското общество. Ние, от БСП – София, продължаваме да настояваме кметът Фандъкова да потърси отговорност от хората от нейния екип, разрешили провеждането на подобна акция“.

Ваня Добрева е категорична, че всеки има право да търси свой прочит на определени събития, но никой не може да си позволява да изкривява, да зачекрва или да игнорира факти и да налага цензура. „На 9-ти септември 2019-а България ще отбележи 75-ата годишнина от присъединяването си към Антихитлеристката коалиция, в която са САЩ, Англия и СССР. В навечерието на тази важна дата в българската история обществото ни не бива повече да бъде разделяно въз основа на фалшифицирани оценки, заяви Добрева. – Нека да спрем с разделението и с възпитанието в омраза. Длъжни сме пред идните поколения да започнем да строим мостове. Защото 9-ти септември е светла дата в българската история и не бива умишлено да бъде зачерквана и товарена с негативи заради временни политически интереси“.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!