Ваня Николова и голата истина за българската журналистика

Броени дни остават до крайния срок за участие в конкурса за добра журналистика на dir.bg – Web Report, част от журито на който е безкомпромисният сценарист и журналист Ваня Николова. Нейното име четем във финалните надписи на много хитови ленти, сред които „Под прикритие“ и „Голата истина за група Жигули“. Днес обаче с Ваня си говорим в #Матине най-вече за голата истина за българската журналистика. И за това как да върнем смисъла и авторитета й в очите, сърцата и умовете на хората. А Web Report е стъпка точно към това. И ние от dir.bg, заедно с най-уважаваните професионалисти в гилдията, я правим за четвърта поредна година.

Заслужаваме ли си вече 112-ото място по свобода на словото?

-питаме Ваня, известна с острото си, свободно и талантливо перо и като журналист, и като сценарист. А тя е безпощадно-иронична: „Ние можехме да бъдем на 160-то, така че чашата е наполовина пълна. Всъщност, не е много хубаво да се шегуваме с тази тема, защото от времето, от което аз се занимавам с журналистика, съм свидетел как постепенно започнаха да падат стандартите; как тази професия започна да се напуска от хора, които останаха разочаровани, защото не можеха да продължат по начина, по който разбираха журналистиката… В един момент хората започнаха да се извиняват, че работят тази професия. Голата истина е, че крепостта падна много отдавна и тя беше предадена от големите издатели, които в началото на 90-те създадоха едни стандарти, а после избягаха от тях и се продадоха персонално. А вие знаете, че рибата се вмирисва откъм главата“.

Другият голям проблем на журналистиката е автоцензурата, смята Ваня Николова. Виждала го е около себе си. Редокционната политика също „променя сценария“. „Първо започва с нови собственици, на които искаме да угодим. После те започват да упражняват контрол върху целия процес…“

Доброволна ампутация

„А автоцензурата е нещо като доброволна ампутация – сякаш си режеш част от тялото. Тя е по-страшна и от цензурата. Но има отделни медии, хора, сайтове, които се опитват да си вършат работата успешно… Аз не смятам, че журналистиката е нещо, с което да си вадиш хляба – тя е мисия, нещо като лекарската професия. Да правиш компромиси не е журналистика, а средство за оцеляване. А журналистиката не може да бъде средство за оцеляване!“, отсича безкомпромисната Ваня Николова, която за четвърта поредна година е член на журито на конкурса за добра българска журналистика Web Report, където издирваме и поощравяме авторите с мисия и призвание. Тя участва в него, защото смята, че има светлина в тунела. Разбира го от добрите материали, пристигащи за конкурса, „който дава надежда“. „И тези автори да бъдат забелязани, да срещнем добрия пример и да разберем кой стои зад него“, казва Ваня.

Защо я сърбят ръцете да се захване отново с журналистиката, какво би посъветвала хората, които тепърва навлизат в професията, за да не ги наричат „мисирки“, как се създават култови екранни образи, каква е цената на изборите, ударите и болезнените уроци, които на няколко пъти променят живота на Ваня Николова, вижте в новия епизод на #Матине.

***

Крайният срок за участие в Web Report e 17 май! Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg и как да кандидаствате с авторския си материал можете да намерита на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и за авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда. Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор „Новини, актуални предавания и спорт“, bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио „София“, БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание „Мениджър“), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция „Булфото“), Илияна Захариева (Директор „Корпоративни комуникации“, А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са и Hendrick“s, Black Sea Gold и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание „Мениджър“, телевизия ММ и агенция „Булфото“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!