Вдигат пенсиите средно с 80 лева от юли, всеки трети у нас взима минималното

Вдигат пенсиите средно с 80 лева от юли, всеки трети у нас взима минималното

Всеки трети получава минималната пенсия за стаж и възраст

Пенсиите ще бъдат увеличени средно с над 80 лева от 1 юли.

Това показват изчисления, направени от „Труд news” на база данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

В бюджета за 2024 г. е предвидено индексиране на пенсиите с 11 на сто от юли. А към края на миналата година средният размер на основната пенсия е нараснал до близо 750 лв. В резултат на предстоящото увеличение основните пенсии на хората ще бъдат вдигнати средно с 82 лв.

Освен това вдовишките пенсии ще бъдат увеличени от сегашните 26,5% на 30 на сто от размера на пенсията на починалия съпруг или съпруга. Така увеличението от 1 юли за хората, които освен собствената си пенсия получават и вдовишка, ще бъде по-голямо и средният му размер ще надмине 100 лв.

Минималната пенсия от 1 юли 2024 г. ще нарасне от сегашните 523,04 лв. на 580,57 лв., което представлява ръст с 57,71 лв. Близо всеки трети с пенсия за стаж и възраст взима именно минималната пенсия, показват данните на НОИ.

В страната има малко над 2 млн. пенсионери. От тях само 1,4 млн. души получават пенсии за стаж и възраст. За други 446 хил. души водещата пенсия е за инвалидност поради общо заболяване. Останалите пенсии са отпуснати на различни основания, като например социални пенсии за инвалидност или старост, за военна инвалидност и така нататък. Над 36% от хората с пенсия за стаж и възраст, или над 512 хил. души взимат минимална пенсия. Данните на НОИ показват, че близо 77% от хората с пенсии за инвалидност поради общо заболяване получават минималната пенсия за съответната група инвалидност. Като добавим и останалите пенсии се оказва, че над 856 хил. души, или над 45% от всички хора с пенсии, получават съответната минимална пенсия.

От социалното министерство правят преглед на пенсионната система в страната с идея да предложат реформи. Някои депутати застъпват идеята, че за размера на пенсиите по-голяма роля трябва да има личният осигурителен принос на всеки човек, а допълнително трябва да дават социални помощи само на най-нуждаещите се.

Това всъщност означава минималната пенсия да не бъде вдигана толкова много, колкото досега, както и да бъдат орязани социалните пенсии и тези за старост. Много хора в момента, според действащите правила за определяне на пенсията им и на база правените вноски по време на трудовия ми стаж, би трябвало да взимат по-малка сума от минималната пенсия. Но реално взимат минималната пенсия.

Проблемът в България не е в твърде високата минимална пенсия, а в това че останалите пенсии са твърде ниски. Според актуализираната тригодишна прогноза на Министерство на финансите разходите за пенсии през настоящата 2024 г. ще бъдат 10,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

При положение, че средно за страните от ЕС разходите за пенсии са 12,9% от БВП на страните членки. В Гърция разходите за пенсии са 16,4% от БВП, в Италия са 16,3%, а във Франция са 14,6% от БВП, показват последните данни на Евростат.

В Германия разходите за пенсии са 12,2% от БВП на страната, което е по-ниско от средното ниво за страните от ЕС. Ако България достигне нивото на разходите за пенсии в Германия, това би означавало парите за пенсионерите през 2024 г. да нараснат с близо 3,5 млрд. лв.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!